Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Ig Nobel: operahallgatás szívültetésen átesett egereknek

Egyebek közt szívátültetésen átesett egerek élethosszát opera hallgattatásával megnyújtó tudósok kaptak az idén anti-Nobel-díjat,
Az úgynevezett Ig Nobel-díjjal - amelynek nevét egy szójáték, az angol ignoble, vagyis alantas, méltatlan szó és a Nobel-díj kombinációja adja - furcsa és humoros tudományos kutatásokat jutalmaznak immár 23 éve. A hagyományosan a Harvard Egyetemen tartott csütörtök esti díjátadón valódi Nobel-díjasok adták át a vicces elismeréseket.

A díjat szponzoráló humoros tudományos magazin, az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen kutatások évkönyve) társalapító-szerkesztője, Marc Abrahams szerint a céljuk az, hogy először megnevettessék, aztán elgondolkodtassák az embereket. "A tudomány, amely önmagában vicces - és nem azért, mert valaki viccelődik rajta - egy szokatlan fogalom az Egyesült Államokban, de egyre elfogadottabbá válik" - jegyezte meg a díjátadó szervezője.  


    Az "egeres" kutatócsoport tagjai - öt japán és két kínai tudós - újszíves egereket tett ki különféle hanghatásoknak a műtétek után egy héten keresztül. Az egyik csoporttal operákat hallgattattak - főleg Verditől és Mozarttól -, a másikkal elektronikus zenét, a harmadikkal semmit, további hat egérrel pedig egyetlen hangfrekvenciát, de különböző magasságút. Az eredmény: az operás egerek átlagosan 26 és fél napig éltek új szívvel, míg a többiek csak 7-11 napig. Az "egerésző" kutatók díjukat derűsen fogadták, ketten egérkosztümbe bújva jelentek meg, és Verdi Traviátájából daloltak egy részletet.

A 2013-as kitüntetettek közül kiemelkedik az a két észak-amerikai - egy egyesült államokbeli és egy kanadai - tudós, aki lenyelt egészben egy-egy félig főtt cickányt, hogy megtudja, az emberi emésztőrendszer mely csontjaikat oldja fel és melyeket nem. Ehhez persze alaposan szemügyre kellett venniük emésztési végterméküket. Hogy mire jutottak, arra nem tért ki az AP amerikai hírügynökség.

Maga Abrahams személyes kedvenceként említette az idei díjazottak közül azt a thaiföldi orvoscsoportot, amely tökélyre fejlesztette a férfi hímtag visszavarrását. Ehhez főként kikapós feleségek szolgáltak - gyakran részeg - férjekkel. A péniszlemetszés - Abrahams megfogalmazása szerint - szinte "járvánnyá" vált Thaiföldön, és a férfiak mindig ugyanabba a kórházba kerültek. Az orvosok így egyre rutinosabbak lettek, de csodát még így sem tudnak tenni: kudarcot vallottak annak a hímtagnak a visszavarrásával, amelyet egy kacsa félig megevett.

Anti-Nobel-díjat kapott az a skót kutatócsoport is, amely matematikai képletet dolgozott ki annak megjövendölésére, hogy egy tehén mikor fog elheveredni és mikor feltápászkodni. Ugyancsak díjazták annak a nemzetközi csapatnak a teljesítményét, amely szerint a ganajtúró bogarak a Tejút alapján tájékozódnak éjszaka - már ha nem felhős az ég.

A díjátadó - a szokásokhoz híven - idén is meglehetősen bolondosra sikerült: az "egeres" kutatók mini operaelőadása mellett egy Nobel-díjas tudóssal szervezett randiért is versenghettek a résztvevők. A díjazottak szombaton a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) tartanak rövid előadásokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földimogyoró alakja van a Tejútrendszer központjának

Földimogyoró alakja van a Tejútrendszer központjának, amelyről az eddig készült legjobb 3D-s… Tovább olvasom