Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Horgászzsinegből és varrófonalból állítottak elő mesterséges izmokat - videó

Közönséges horgászzsinegből és varrófonalból állítottak elő olcsó, de rendkívül erős mesterséges izmokat kutatók a dallasi Texas Egyetem által vezetett tanulmány során.
Az ausztrál, dél-koreai, kanadai, török és kínai egyetemek kutatóinak együttműködéséből megszületett mesterséges izmok százszor több súlyt képesek felemelni és százszor több mechanikai munka kifejtésére képesek, mint az azonos hosszúságú és súlyú emberi izmok.

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint az izmokat nagy erősségű mesterséges szálasanyagok összesodrásával nyerték. A vizsgálatban részt vevő Li Na, a dallasi Texas Egyetem munkatársa szerint a meglepő ötletet egy korábbi sikeres kísérletükre alapozták, amely során különböző anyagszerkezeteket, például szén nanocsöveket felhasználva állítottak elő izmokat.

Összehasonlítva a természetes izmokkal, amelyek mindössze nagyjából 20 százalékos összehúzódásra képesek, az új mesterséges izmok saját hosszuk nagyjából 50 százalékával képesek összehúzódni. A kutatók szerint az újonnan előállított izmokat többek között robotok és mesterséges külső vázak gyártásánál lehet hasznosítani.

Forrás: popularmechanics.com
Forrás: popularmechanics.com

Egy kötegnyi polietilén horgászzsineg - ez összességében egy emberi hajszálnál mindössze tízszer vastagabb - összesodrásával olyan izmot kapunk, amely körülbelül 7,3 kilogramm felemelésére képes.

Egymással párhuzamosan alkalmazva, hasonlóan ahhoz, ahogy a természetes izmok is rendeződnek, száz ilyen polimer izom nagyjából 0,8 tonnát képes megemelni, míg egy emberi hajszálnál vékonyabb átmérőjű mesterséges izommal életszerű arckifejezéseket lehet varázsolni egy robot arcára, és kitűnően lehet hasznosítani a minimálisan invazív, robotasszisztált mikrosebészetben.

Az újfajta mesterséges izmok többféle módon, köztük hőmérséklettel is működésbe hozhatóak. Li szerint az izmok felhasználásával olyan "intelligens szövetanyagot" hoztak létre, amelynek pórusai a hőmérsékletváltozás függvényében tágulnak és záródnak.

A kutatók szerint a mesterséges izmokat üvegházakban és egyéb épületekben is remekül lehetne hasznosítani, ahol a környezeti változásokra reagálva nyitnák ki, illetve csuknák be az ablakokat, kiiktatva az elektromos áramot vagy a hangos és költséges motorokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősi erdők nyomait hozták felszínre a viharok Nagy-Britanniában

A 4000-6000 ezer évvel ezelőtt élt tölgyfák, fenyők, mogyoróbokrok maradványai Cornwall és Wales… Tovább olvasom