Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Holdja is van a Földet megközelítő rekordméretű aszteroidának

Hold is kíséri a 2004 BL86 nevű, példátlanul nagy aszteroidát, amely hétfő délután repült el a Föld közelében.
Optikai teleszkópok adataiból ez korábban is feltételezhető volt, de most már bizonyos - közölte Detlef Koschny, az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársa kedden.

Ez nem szokatlan dolog: a 200 méter átmérőjűnél nagyobb földközeli aszteroidák mintegy 16 százalékának van egy vagy akár két holdja.

A 325 méter átmérőjű aszteroida kísérője kisebb, 70 méter átmérőjű - közölte az amerikai űrhajózási hivatal (NASA). Az égitest mérete egyébként a közeli mérések szerint kisebb annál, mint feltételezték: a csillagászok előzőleg 450 és 900 méter közöttire becsülték az átmérőjét.

A rekorder aszteroida hétfő délután közép-európai idő szerint röviddel 17 óra után 1,2 millió kilométerre közelítette meg a Földet, azaz körülbelül háromszor olyan messze volt, mint a Hold. Az ismeretek szerint eddig még egyetlen hasonló méretű kisbolygó sem közelítette meg ennyire a bolygót.

A 2004 BL86 aszteroida, melyet először 2004-ben pillantottak meg Új-Mexikóból, legközelebb 200 év múlva kerül hasonlóan közel a Földhöz, de egy másik óriási űrsziklával már 2027-ben lesz egy újabb közeli találkozás.

A kisbolygók vagy aszteroidák a Nap körül keringő szilárd anyagú égitestek. Legtöbbjük feltehetően a Naprendszer kialakulásának korai szakaszából származik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztrália gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része

A kontinensen több mint 5 Celsius-fokkal emelkedhet az évszázad végéig a hőmérséklet. Tovább olvasom