Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Hibernálva küldenék a Marsra az űrhajósokat

Az űrhajósok testének hőmérsékletét az orrukon keresztül bevezetett hűtőközeg segítségével csökkentenék, a táplálékot pedig infúzió segítségével juttatnák be.
A mesterségesen indukált torpornak nevezett megoldás tulajdonképpen ugyanaz a mesterséges kóma, amit a kórházakban a súlyos sérültek esetében alkalmaznak, hogy a beteg átvészelje az időt addig, amíg minden körülmény alkalmassá válik a műtéthez - írja az Index.

A NASA Mark Schaffer javaslatát találta vizsgálatra érdemesnek. Schaffer a SpaceWorks nevű űrkutatási cégnél dolgozik mérnökként, és pont a kórházi eljárás elterjedtsége és ismertsége miatt gondolt a mesterséges kóma alkalmazására.

Komoly különbség azonban a két kóma között, hogy a kórházakban általában csak néhány napig tartják az embereket, a leghosszabb idő a feljegyzések szerint hét nap volt. Az út a Marsra viszont 90, vagy akár 180 napig is tarthat.

Hogyan?


Az űrhajósok testét a RhinoChill nevű géppel hűtenék le, méghozzá úgy, hogy óránként egy fokkal csökkentenék a testhőmérsékletüket az orrukon keresztül bevezetett hűtőközeg segítségével.

A hibernált test természetesen továbbra is igényel táplálékot, ezt infúzió segítségével juttatnák be az űrhajósok szervezetébe.


NASA: Key to Getting Astronauts to Mars is... by Buzz60

Az egyik kiegészítő ötlet egy folyamatosan forgó, így mesterséges gravitációs erőt generáló lakókapszulákba fektetné az űrhajósokat, hogy a minimumra csökkentse az izom- és csontszövetek veszteségét.

A javaslat persze nem feltétlenül hibernálna 180 napra, vagy akár többre is mindenkit a hajón, egy változat szerint már az is sokat segítene, ha az űrhajósok kéthetes váltásban lennének éberek, illetve feküdnének hibernált állapotban.

Eddig nincsenek mellékhatásokSchaffer javaslatát természetesen nem alkalmazzák azonnal, alaposan megvizsgálják a hibernáció egészségügyi következményeit. Ugyanakkor a NASA azt is hozzátette, hogy a SpaceWorks korábbi vizsgálatai nem mutattak ki káros mellékhatásokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beoltják a fákat, hogy enyhítsék a melbourne-i szénanáthások szenvedését

Hormoninjekcióval oltják be a fákat Melbourne-ben, hogy megkönnyítsék a szénanáthások életét a… Tovább olvasom