Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Heves porviharok tombolhattak hatszázezer éve a Marson

Rendkívül barátságtalan égitest napjainkban a vörös bolygó, amely hatszázezer évvel ezelőtt, ha lehet, még kellemetlenebb, heves porviharok dúlta hely volt - állapították meg az Amerikai Űrkutatási Hivatal szakemberei, miután a NASA marsi felderítő űrszondája (MRO) egy hatalmas felszínalatti szárazjégtavat fedezett fel.

A felfedezésről a Science legújabb számában jelent meg tanulmány. A Mars déli pólusán elhelyezkedő "tározó" befogadóképessége a Nagy-tavak egyikének, a Felső-tónak a "kapacitásával" egyenlő. A szárazjég vastagsága eléri a 3000 métert, s a "rejtekhely" harmincszor több szárazjeget (fagyott szén-dioxidot) tartalmaz, mint eddig feltételezték. Ez a mennyiség, ha gáznemű állapotban kiszabadulna, megduplázhatná a Mars vékonyka légkörét. A geológiai közelmúltban, amikor a Mars tengelye "megdőlt", a napfény, elérve a déli pólust, részlegesen felolvasztotta a sarkvidék szárazjégsapkáját. A felszabaduló szén-dioxidnak köszönhetően a légkör sokkal "töményebbé" vált, mint napjainkban.

Több por került a felszínről a levegőbe, s a vörös bolygó felszínén heves viharok tomboltak. "Ez még a mainál is kellemetlenebb hely volt" - nyilatkozta Roger Phillips, a tanulmány vezető szerzője, aki a marsbeli viszonyokat az 1930-as években az Oklahoma állam körüli síkságon dúló homok- és porviharok sorozatához, a Dust Bowl-ként emlegetett jelenséghez hasonlította. A viharosabb éghajlat "fonákjaként" a vörös bolygón a "töményebb" légkörnek köszönhetően voltak olyan régiók, ahol lehetett folyékony víz. "Ennek ellenére ez már nem az a nedves, trópusi éghajlatú Mars volt, mint évmilliárdokkal korábban" - hangsúlyozta Roger Phillips, hozzátéve, hogy a valamikori folyékony víz jelenlétéről a korai Mars felszínén kanyonok, patak- és folyómedrek árulkodnak. Bár a most felfedezett szárazjég tömege soknak tűnik, a Mars túlnyomórészt szén-dioxidból álló légköre sokkal ritkább, mint a Mount Everest tetején. Ezért még ha ki is szabadulna a "tározó" szén-dioxidja, mennyisége aligha "sűrítené" be olyannyira a Mars légkörét, hogy felszíne felmelegedjen, és "stabilizálja" a folyékony vizet a vörös bolygón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A recesszió miatt rekord mértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Európában

A recesszió miatt rekord mértékben csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása Európában 2009-ben . Tovább olvasom