Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Hemingway kétezer személyes tárgyát adta át Kuba egy amerikai könyvtárnak

Az átadott anyagban találhatók többek között kocsmai számlák, személyes feljegyzések, egy 1941-es Plymouth kombi biztosítása, kubai fegyverviselési engedély, és bikaviadalra szóló belépőjegyek is.
Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író több mint kétezer személyes tárgyát és dokumentumát adta át Kuba egy bostoni könyvtárnak. A gyűjtemény egyelőre csak a kutatók számára hozzáférhető.

Hemingway 21 évet élt Finca Vigía nevű kubai birtokán, itt születtek legjelentősebb művei, köztük az Akiért a harang szól és Az öreg halász és a tenger. Az író kubai hétköznapjait felidéző mintegy kétezer - más források szerint 2500 - tárgy és dokumentum a kubai nemzeti örökségvédelmi tanács és egy Hemingway kubai hagyatékával foglalkozó amerikai alapítvány megegyezésének köszönhetően most a bostoni John F. Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeumba került - olvasható a Cuba Contemporanea című kulturális folyóirat internetes kiadásában.

Enrique De La Osa/Reuters
Enrique De La Osa/Reuters

Az átadott anyagban találhatók többek között kocsmai számlák, személyes feljegyzések, egy 1941-es Plymouth kombi biztosítása, kubai fegyverviselési engedély, bikaviadalra szóló belépőjegyek, sőt "Papa kedvenc hamburgerének" receptje is az író negyedik feleségétől, Mary Hemingwaytől. Ugyancsak megtalálható a dokumentumok között az az 1954-es távirat, amelyben Anders Osterling, a Svéd Akadémia képviselője értesíti Hemingwayt arról, hogy elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.

A kubai Hemingway-hagyaték első részletét 2008-ban kapta meg a Kennedy könyvtár. A bostoni intézményben őrzik a világ legnagyobb Hemingway-gyűjteményét, többek között a kéziratos hagyaték 90 százalékát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiában él a világ legidősebb, állítólag 117 éves embere

Premsai Patel azt állítja, hogy 1896. május 11-én született, tehát most 117 éves és 8 hónapos. Tovább olvasom