Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

˝Házilag˝ készített lélegeztető csövek kerültek az űrhajósok ruhájába

Luca Parmitano sisakjába előző űrsétája során víz szivárgott, csak társa segítségével tudott visszajutni a fedélzetre. A ruhákat cserélik majd, addig is az űrhajósok által készítettcsöveket vezetik a sisakba.
A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) "házilag" készített lélegeztető csövekkel és nedvszívó párnácskákkal szerelik fel az űrhajósok szkafanderét, hogy lehessen folytatni a Luca Parmitano olasz űrhajóssal történt incidens miatt szeptember eleje óta szüneteltetett űrsétákat - közölték szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékesei.

Az olasz űrhajósnak július 16-án meg kellett szakítania az ISS-en kívüli munkát, mivel víz szivárgott a sisakjába. Luca Parmitano csak amerikai űrhajóstársa, Chris Cassidy segítségével tudott visszatérni az ISS fedélzetére. A bajba került űrhajós később elismerte, hogy a szivárgás miatt szörnyű pillanatokat élt meg, sokkos állapotba került, kis híján megfulladt, nem hallott és beszélni sem tudott.

Az eset kivizsgálása még nem ért végett, de annyi biztos, hogy a víz az űrruha szellőzőrendszeréből került a sisakba. A NASA le fogja cserélni az összes űrruhát, de erre csak februárban kerülhet sor, amikor az ISS-re érkezik a Dragon űrhajó.

Képünk illusztráció. Forrás: nasa.gov
Képünk illusztráció. Forrás: nasa.gov

Allison Bolinger, az űrsétákért felelős NASA-illetékes szerint addig is elővigyázatosságból az ISS űrhajósai által készített műanyag lélegeztető csöveket vezetnek be a sisakba, hogy az asztronauták levegőt vehessenek, ha olyasmi fordulna elő velük, mint ami Parmitanóval történt. Emellett a szkafanderben különleges nedvszívó párnácskákat is elhelyeznek, amelyek felfognák a vizet.

A három hónapos szünet utáni újabb űrsétára a tervek szerint szombaton kerül sor, majd a jövő hétfőn és szerdán is ki kell mennie az űrbe két amerikai űrhajósnak, Michael Hopkinsnak és Richard Mastracchiónak. Minden alkalommal mintegy 6,5 órát tartózkodnak majd a világűrben, hogy az ISS hűtőrendszerében kicseréljenek egy hibásan működő szelepet.

Hopkinsnak kell majd magára öltenie azt a szkafandert, amelyet az ominózus napon Luca Parmitano viselt, de a NASA ISS-programját irányító Mike Suffredini úgy fogalmazott, meglepő lenne, ha ezúttal ismét gondok adódnának. Az űrruhán ugyanis azóta kicserélték szellőztető szivattyút, és elemzésre visszaküldték a Földre.

A NASA mérnökei fényt derítettek arra, hogy a levegőt és vizet áramoltató, levegőszűrővel ellátott berendezés vízleválasztó részében lévő apró lyukacskák el voltak tömődve, és ez okozhatta azt, hogy a víz visszaáramlott a szellőzőkörbe, és onnan a szkafander sisakjába. Arra egyelőre nincs magyarázat, hogyan került szennyeződés a vízbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérfertőzők lehettek a szibériai Neander-völgyiek

Gyakori lehetett a vérfertőző kapcsolat a szibériai Neander-völgyiek kis létszámú csoportjaiban -… Tovább olvasom