Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Hatalmas kanyont fedezték fel Grönland jégpáncélja alatt

A 800 kilométer hosszú, helyenként 800 méter mély árkot óriási folyó vájta ki több mint négymillió évvel ezelőtt.
A világ egyik legnagyobb kanyonját fedezte fel a Grönlandot borító jégpáncél alatt nemzetközi kutatók egy csoportja. A 800 kilométer hosszú, helyenként 800 méter mély árkot óriási folyó vájta ki több mint négymillió évvel ezelőtt.

Véletlenül bukkantak rá tudósok, miközben egy klímaváltozást vizsgáló kutatócsoport Grönland alapkőzetét térképezte fel radar segítségével. A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) szerint az eddig ismeretlen, sosem látott, gigászi völgy felbukkanása igen meglepő fejlemény - tudósított a BBC hírszolgálata a Science című tudományos magazinban csütörtökön megjelent tanulmányról.

A rejtett völgy hosszabb, mint a Colorado-folyó Grand Canyonja Arizonában. A kanyon Grönland központjától kígyózik a sziget északi partjai felé, és mielőtt a jégtakaró elborította volna, hatalmas folyam hömpölyöghetett keresztül rajta az Atlanti-óceán felé. Ma a hajdani medret és a völgyet a jég tölti ki.

A helyenként három kilométer vastag páncél súlya akkora, hogy a sziget közepe folyamatosan süllyed miatta: a terület korábban körülbelül 500 méteres tengerszint feletti magassága mára 200 méterrel került a tengerszint alá.

A kanyon továbbra is mélyül. Olvadó vize a völgy északi végén, a tengerszint alatt csörgedezik az óceán felé. Szakértők szerint a kanyonnak fontos szerepe van a jégréteg alatt, az alapkőzet közelében olvadó víz tengerbe szállításában.

A felfedezést az egyik legnagyobb tudományos rejtvény megfejtésén dolgozó kutatók tették. Azt vizsgálják, mennyivel fogja Grönland jégtakarója megemelni a tengerek szintjét, ha az előrejelzéseknek megfelelően, az üvegházhatású gázok mennyiségének növekedése miatt az Északi-sarkvidék hőmérséklete tovább emelkedik.

A választ radarral keresik, mely az alapkőzetről visszaérkező jeleket rögzíti, a rádióhullámok ugyanis bizonyos frekvencián áthatolnak a jégpáncélon. A főként amerikai, brit és német tudósok évtizedeteken át gyűjtött adatait elemző kutatókat lenyűgözte, hogy hirtelen addig ismeretlen kanyonba botlottak.

A tanulmány vezető szerzője, a Bristoli Egyetem kutatója, Jonathan Bamber elmondta, az okostelefonon pillanatok alatt elérhető műholdfelvételek azt sugallják, a Földet tökéletesen feltérképezték, mégis annyi minden lehet még, ami felfedezésre vár. "Mindannyiunkat lázba hozta a titokzatos kanyon, ilyen léptékű felfedezésre az életben egyszer van esélyünk" - tette hozzá.

"A grönlandi és a déli-sarkköri jégtakaró rengeteg titkot rejt, mégis nagy meglepetés ennek a hatalmas kanyonnak a léte. A sziget méreteihez képet elképesztő a völgy nagysága. Óriási munka lesz a jégbe fagyás előtti állapotát feltárni" - kommentálta a tudományos szenzációt David Vaughan, a BAS kutatója.

Vaughan szerint százezer éve, az utolsó interglaciális, azaz jégkorszakok közti felmelegedés idején a kanyon részben kibukkanhatott a fagyos páncél alól, tehát valószínű, hogy sokféle baktérium bújhatott meg a mélyén - ám hogy mennyire lehet hozzáférni, az már más kérdés.

A mély völgyszakadékot emberi szem nem láthatta, hiszen négymillió éve a homo sapiens még nem létezett. A tudósok azt remélik, a nagy kanyon sosem lesz turistalátványosság, ugyanis ha Grönland jege tökéletesen elolvad, az a Föld tengereinek szintjét hét méterrel is megemelheti, és városok sokaságát árasztaná el.

Olvasóink írták

  • 2. Dwatson 2013. augusztus 31. 10:05
    „"emberi szem nem láthatta" nem vagyok ebben olyan biztos.Az atommeghajtású tengeralattjárók állandóan ott bujkálnak a sarki jég alatt.2009.márciusban hadgyakorlatot tartottak a sarki jég alatt,az oroszok már 6 éve ott járnak mini tengeralattjáróval is,nem hiszem hogy nem lenne már feltérképezve.Már 1959-ben az amerikai USS SKATE az északi sarkponton felemelkedett a jég alól,feltörve maga fölött a jeget.Az oroszoknak már a 70-es években olyan hajóik voltak,amik a többméter vastag sarki jeget törve 18 km/h-val tudtak haladni,77-ben az ARKTIKA-val a sarkon is áthaladtak.
    Felderítették már a sarkkörön túli földgáz és kőolaj lelőhelyeket,és területi követeléssel állt elő Oroszország,Norvégia, Kanada, az Egyesült Államok és Dánia is a felderített tengerfenéki hátságok alapján.”
  • 1. soproni 2013. augusztus 30. 19:19
    „Kár,hogy fotót nem mellékeltek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományokat gyűjt a Louvre a Szamothrakéi Niké felújítására

Adományokból készül összegyűjteni egymillió eurót a párizsi Louvre egyik legnagyobb mesterműve, a… Tovább olvasom