Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hárommilliárd felvételt készített a Földről a Calipso-műhold

A 2006 áprilisában pályára juttatott műhold eddig 1,2 millió kilométert tett meg bolygónk körül keringve.

Hárommilliárd felvételt készített a Földről ötéves "pályafutása" során a Calipso francia-amerikai műhold, az összegyűjtött adatok tízezerötszáz DVD-t, vagy hetvenötezer CD-t töltenének meg.

A 223 millió dolláros (40,78 milliárd forint) összköltségű Calipso (Cloud-Aerosol Lidar and Infrared Pathfinder Satellite Observations) az A-Train nemzetközi űrkutatási program része, amelynek keretében hat különféle műholddal vizsgálják egyszerre a Föld légkörét - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A 2006 áprilisában pályára juttatott műhold eddig 1,2 millió kilométert tett meg bolygónk körül keringve. Feladata az úgynevezett függőleges légköri profilok mérése 30 méteres felbontással, az aeroszolokat és felhőket figyeli a nap 24 órájában. Legfontosabb műszere a radarhoz hasonlatos elven működő lidar (Light Detection and Ranging), amely polarizált lézernyalábokat bocsát ki, s a visszavert fény alapján következtet a felhőzet tulajdonságaira. Mint Chip Trepte, a Calipso-projekt kutatója kiemelte, a műhold azt figyeli, hogy a felhőzet és a légkörben lévő aeroszolok miként befolyásolják bolygónkon a felmelegedési és lehűlési "mintázatokat". Ismertetése szerint a lidar 20 lézerimpulzust bocsát ki másodpercenként.

Az impulzusok mindegyike csupán a másodperc húszmilliomod részéig tart, azaz a lézer eddig összességében egy percig működött. "A Calipso igen értékes adatokkal szolgál az éghajlatról, az időjárásról és a levegő minőségéről. A műholdnak köszönhetően immár tudjuk, hol találhatók a légkör szennyezett rétegei és ezek hogyan vándorolnak bolygónk körül. Öt éve még nem rendelkeztünk ilyen ismeretekkel" - fogalmazott Chip Trepte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semmit nem jelez előre a biológiai kort vizsgáló teszt

Megjelentek az amerikai piacon az emberek biológiai korát eláruló vértesztek, amelyek azonban… Tovább olvasom