Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Három Föld-méretű bolygót fedeztek fel egy közeli csillag körül

A három bolygó átmérője 2,1-szerese, 1,7-szerese, illetve másfélszerese a Földének.
Három, a Földnél alig nagyobb planétát fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a NASA bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler segítségével.

Az égitesteket az amerikai, brit és német csillagászok az Astrophysical Journal című szaklapban mutatták be, és tanulmányuk elérhető a szabadon hozzáférhető arXiv honlapon is.

Az EPIC 201367065 katalógusjelű csillag egy vörös törpe, amely méretét és tömegét tekintve alig feleakkora, mint a Nap. Mindössze 150 fényévnyire található, így az EPIC 201367065 a tíz legközelebbi, bolygórendszerrel rendelkező csillag közé tartozik - olvasható a PhysOrg hírportálon.

A három bolygó átmérője 2,1-szerese, 1,7-szerese, illetve másfélszerese a Földének. A legkisebb és a csillagtól legtávolabb keringő planéta az úgynevezett élhetőségi zónában van, vagyis felszínén a hőmérséklet lehetővé teszi folyékony víz meglétét.

A kozmikus léptékben kis távolság lehetőséget ad a csillagászoknak a bolygók légkörének tanulmányozására, hogy megállapítsák annak összetételét.

"A nitrogénből és oxigénből álló vékony légkör lehetővé tette az élet kifejlődését a Földön. A Kepler űrteleszkóp által eddig felfedezett bolygók többsége viszont vastag, magas hidrogéntartalmú légkörbe burkolózik, amely az általunk ismert életformákkal összeegyeztethetetlen, ám ki tudja, a természet tele van meglepetésekkel" - fogalmazott Ian Crossfield, az Arizonai Egyetem csillagásza, a tanulmány vezető szerzője.
A továbbiakban más távcsövekkel, egyebek mellett a Hubble-űrteleszkóppal folytatják a megfigyeléseket, hogy feltérképezzék a bolygók légkörének molekuláris összetételét.

"A Hubble észreveszi, amennyiben ezek a meleg, a Földnél alig valamivel nagyobb égitestek légkörében magas a hidrogén koncentrációja" - hangsúlyozta Erik Petigura, a Kaliforniai Egyetem berkeleyi intézményének (Berkeley) kutatója, aki a Kepler-felvételek komputeres elemzése során vette észre a három égitestet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hátborzongató: elhagyatott gyermeküdülő az erdő mélyén - videó

A magyar gyermektábor már a két világháború között is létezett. A gyermekzsivajtól hangos üdülő a rendszerváltás után elcsendesedett, mára hátborzongató hellyé vált. Tovább olvasom