Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Graffitikkel követik egy barlangi tó vízszintjének változását

A kutatók a fürdőzők által feltöltött internetes videók segítségével dokumentálják a vízszintnövekedést, méghozzá a felvételeken látható graffitiket használva a vízmagasság mércéjeként.
A barlangfalra felfestett graffitiket megörökítő YouTube-videók segítségével követik nyomon a kutatók egy szaúd-arábiai barlangi tó vízszintjének a változását.

A Rijádhoz közeli Dahl Hith-barlangot, amely igen népszerű fürdőzőhellyé vált a városlakók körében, a talajvíz tölti fel. A szomszédos területeken folytatott öntözés miatt az elmúlt évtizedekben megcsappant a barlangi tó vízszintje, most azonban ismét emelkedésnek indult.

A kutatók a fürdőzők által feltöltött internetes videók segítségével dokumentálják a vízszintnövekedést, méghozzá a felvételeken látható graffitiket használva a vízmagasság mércéjeként. A falfirkák és a videók egy része pontos dátumot is tartalmaz, ami jelentősen megkönnyíti a szakemberek munkáját.


"Amióta az okostelefonok ilyen népszerűvé váltak és egész jó minőségű felvételeket lehet velük készíteni, az ilyesfajta adatok használhatóvá váltak" - mondta Nils Michelsen, a Darmstadti Műszaki Egyetem Alkalmazott Földtudományi Intézetének munkatársa. Hozzátette, hogy pár évvel ezelőtt néhányan még "szürke adatnak" nevezték volna ezeket és óva intettek volna a használatuktól, ám mivel nem áll rendelkezésükre egyéb információ, muszáj kreatívnak lenniük.

Michelsen és kutatócsapata az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) bécsi közgyűlésén ismertette eredményeit. Majdnem negyven YouTube-videót elemezve a kutatók arra jutottak, hogy az elmúlt két évben havonta nagyjából 40 centiméterrel emelkedett a vízszint a barlangban. A növekedés olyan gyors ütemű, hogy a mérceként használt graffitik egy része már nem is látható.

A szakemberek elmélete szerint a barlangtól mintegy 10 kilométerre kiöntött megtisztított szennyvíz tölti fel a tavat, amelynek kémiai analízise is ezt támasztja alá. Michelsen szerint a rendkívül gyorsan emelkedő vízszint miatt fennáll a veszély, hogy a barlang egyes részei beomlanak.

"Időről időre leomlanak kődarabok. Valójában már javasoltuk is a helyi kormánynak, hogy zárja le a barlangot" - idézte a szakembert a BBC News.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új elmélettel álltak elő a Föld keletkezéséről

Oxfordi tudósok szerint egy Merkúr-szerű égitest csapódhatott be a fiatal Földbe, és ez adta … Tovább olvasom