Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Gazdag díszítésű sírkamra feltárást kezdik meg Luxorban

Háromezer-ötszáz éves, rendkívül gazdagon díszített sírkamra feltárást kezdik meg Luxorban, a thébai nekropoliszban olasz és spanyol régészek.

A temetkezést ez év márciusában fedezte fel a thébai nekropoliszban a 109-es számú sírt (TT109) feltáró olasz-spanyol expedíció. A régészek felfigyeltek arra, hogy az egyik oldalkamrából vezető járatra. Így bukkantak rá arra a sírboltba, amelynek falait az előzetes vizsgálatok szerint szépséges freskók ékesítik.

A sírkamra a XVIII. dinasztia egyik fontos kormánytisztviselőjének, Maai-nak szolgált végső nyughelyéül. A felíratok tanúsága szerint Maii a nyájak és a földek felügyelője, a királyi ménes őrzője volt.

Az ásatások a tervek szerint október közepén kezdődnek. Irene Morfini és Mila Alvarez Sosa ásatásvezető régészek szerint akár egy évtizedbe is beletelik, amíg Maai sírkamráját megnyithatják a látogatók előtt.

A XVIII. dinasztia, az Újbirodalom első dinasztiája Kr.e. 1550-től a Kr.e. 13. század elejéig uralkodott Egyiptomban. E több mint két évszázados uralom alatt érte el a Nílus menti birodalom a legnagyobb kiterjedését, ekkor kezdődött a karnaki és a luxori templom építése. A dinasztiát olyan fáraók fémjelzik, mint III. Amenhotep, akinek uralkodása az egyiptomi történelem egyik fénypontját jelentette, Ehnaton, aki megkísérelte az egyistenhit, Aton napisten kultuszának a bevezetését vagy Tutanhamon, akit végső nyughelye, az egyetlen épségben megmaradt fáraósír tett világhírűvé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi Trabantok idézték fel a keletnémetek Nyugatra menekülését Prágában

A régi német Trabantok, Wartburgok és szovjet Zsigulik nagy feltűnést keltve robogtak végig Prágán, hogy a 25 évvel ezelőtti történelmi eseményekre emlékeztessenek. Tovább olvasom