Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Garamvölgyi: felesége bürökkel végzett Mátyással

Mátyás király nem természetes halált halt, hanem neje, Aragóniai Beatrix mérgezte meg agyafúrt módon – legalábbis ezt állítja kutatásait követően Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Az ezredes három év kutatómunkáját követően megjelent könyvében azt írja: az asszony nemcsak hogy „büntetett" előéletű volt, de családjában sem volt ritka a gyilkosság.


– Beatrix mérgezett fügékkel és kicsit később tömény méreggel végzett hitvesével. Az asszonynak volt motivációja is, hiszen Mátyás megölésével meg akarta akadályozni, hogy a király vérszerinti leszármazottja, Corvin János kerüljön a trónra, és magának szánt a hatalmat – fejtette ki Garamvölgyi, és hozzátette: a „fekete özvegynek" priusza is volt, hiszen a korabeli dokumentumok szerint Nápolyban, egy szerelmi orgia közben egy apródjával is végzett - írja a blikk.hu.

A királyné a foltos bürökből készült főzetet használta halálos méregként.

– A Meggyilkolták a királyt című könyvemben egy mai törvények alapján készített vádiratot is felépítettem – folytatta a rendőrségi szakember.

Mit mondanak a történészek?

A történészek két táborra szakadnak az ügyben – egy részük szerint a királlyal betegség, míg mások szerint valóban a királyné végzett. Dr. Veszprémy László történész, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója szerint további vizsgálatokra volna szükség az igazság kiderítéséhez.

– Valószínűbb, hogy a Mátyás által vezetett hadjáratok alatti rossz körülmények és életmód miatt romlott meg a király egészségi állapota, és az ebből fakadó betegségek okozhatták a halálát. Egyértelmű válasz csak akkor lenne, ha exhumálhatnánk Mátyás holttestét. De ez sajnos nem lehetséges, mert a székesfehérvári sírkertet a törökök feldúlták – fejtette ki a történész.  

Olvasóink írták

  • 1. Jerry 2012. február 22. 21:38
    „Eza garamvölgyi nagyon ügyes, több évszázaddal ezelötti ügyeket képes felderíteni, csupán napjaink eseteivel nem megy semmire.Rendőrségi szakember minősítése is erős túlzás,legfeljebb anyit takar, hogy komunikációjában a mellébeszélést tekintve nagyember, a szakszerűségben kicsi. Azért az id dicsérendő, hogy bokros teendői mellett még erre is van ideje.Azért biztos ért valamihez, mert minden kormányt kiszolgált, mindig a helyén maradt, mig az igazi szakembereket menesztették a rendőrség éléről. Igaz,azok nem több évszázados ügyekkel foglakoztak az irodában ......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

32 millió kilométer/órával száguld a kozmikus hurrikán

A korábbiakban mértnél tízszer gyorsabb szelet egy csillag tömegű fekete lyuk indukálta a… Tovább olvasom