Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Fordított szerepek: poloska evett teknőst

Egy japán kutatónak sikerült lencsevégre kapnia, amint egy tutajpoloska fiatal teknősből lakmározik, megfordítva a hagyományos ragadozó-zsákmány szerepeket.

A tíz-tizenöt centisre is megnövő, vízben élő Lethocerinae alcsalád tagjairól eddig is tudvalévő volt, hogy apró halakkal és békákkal táplálkoznak. Egy bizonyos fajukról azonban kiderült, hogy kígyókat és teknőst is fogyaszt. A szokatlan viselkedést Ohba Sinja japán kutató jegyezte fel egy éjszakai megfigyelés alkalmával Japán középső részén. A Kirkaldyia deyrolli tutajpoloska egy rizsföld melletti csatornában fogyasztotta el a kínai háromélű teknős (Chinemys reevesii) fiatal példányát - írta a kutató az Entomological Science című szaklapban a BBC hírportáljának (www.bbc.co.uk) ismertetése szerint.

A tutajpoloska mellső lábaival fogta a teknőst, szuronyszerű szájszervét pedig beleszúrta az áldozat nyakába. Mivel a tutajpoloskák csak mozgó áldozatra támadnak, valószínűsíthető, hogy maga a hatcentis rovar csapott le a bébiteknősre. Ohba korábban már lefényképezte, ahogy a faj kígyókat evett. A meglepő felfedezések szerinte megkérdőjelezik az édesvízi ragadozó-zsákmány viszonyokról alkotott korábbi nézeteket. A Kirkaldyia deyrolli a szigetországban őshonos tutajpoloska. A Japán Környezetvédelmi Ügynökség veszélyeztetett fajként tartja nyilván, miután az elmúlt negyven évben az élőhelyek eltűnése és a vízszennyezés következtében komolyan megcsappant az állománya.

A tutajpoloskák (Belostomatidae család) a poloskák legnagyobb képviselői. A Lethocerinae alcsalád tagjai Észak- és Dél-Amerika, illetve Kelet-Ázsia édesvizű tavaiban, tocsogóiban, lassan folyó patakjaiban és folyóiban élnek. Csípésük mérgező, olykor embert is megcsípnek, ami több órán át elhúzódó égő fájdalmat okoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtett hieroglifákat fedezett fel a robot Kheopsz piramisában

Rejtett hieroglifákat fedezett fel a robot Kheopsz-fáraó piramisában, a vörös festékkel írott… Tovább olvasom