Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Fizetőssé tenné a szén-dioxid-kibocsátást egy svéd kutató

A szén-dioxid-kibocsátás fizetőssé tételét javasolja Thomas Sterner svéd kutató, aki jelenleg az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének új jelentésén dolgozik.
Az IPCC ötödik értékelő jelentésének harmadik része - az elsőt tavaly szeptemberben, a másodikat március végén adták ki - a klímaváltozás technikai és társadalmi-gazdasági aspektusait veszi számba, felsorakoztatva az üvegházhatású gázok csökkentését, vagy teljes kiiktatását célzó intézkedéseket.

A Göteborgi Egyetem közleménye szerint az intézmény gazdasági tanszékén dolgozó Sterner annak a munkacsoportnak a vezető szerzője, amely a klímaváltozást megfékező lehetséges intézkedéseket veszi számba.

A jelentés szerint az egyik leghatékonyabb eszköz az lenne, ha a szennyezőknek a kibocsátott szén-dioxid-mennyiséggel arányos nagyságú pénzösszeget kellene fizetniük. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a dolog sikere azon múlik, hogy "ez az összeg elég magas legyen".

"Számba vettük a világ különböző pontjain bevezetett intézkedéseket és ezek többsége túlságosan gyenge ahhoz, hogy hatékonyan működjön. Ahhoz, hogy elkerüljük a veszélyes klímaváltozást, erős eszközökre van szükség" - idézte a közlemény Sternert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolországban találták meg az eltűnt Raffaellót

Általános vélekedés szerint a reneszánsz olasz festő nem készített másolatokat saját alkotásairól. Tovább olvasom