Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Feltárták Drégely várának ágyútornyát

Jövőre állagmegóvás és részleges újjáépítés kezdődik Drégely várának ágyútornyán, ezért pontos kiterjedésének meghatározása, illetve a leletek feltárása céljából ásatások zajlottak szeptember végén a helyszínen - tájékoztatta Mordovin Maxim régész az MTI-t.

Az ELTE Régészettudományi Intézetének tanársegédje elmondta, hogy a vár déli oldalán, a török előrenyomulás megállítására még a magyarok építették az ágyútornyot, nem sokkal az 1552 ostrom előtt. Egy falszakaszt már korábban feltártak, most viszont sikerült kiegészíteni az építmény alaprajzát.

"A falmaradványokon lőrések láthatók, faragott köveket is találtunk. Az 1552-es török ostromra egyértelműen utaló, égett tapasztásdarabok és falmaradványok is előkerültek, egy szemeskályha cseréptöredékeivel együtt. Ezek jó állapotban vannak, egészen biztos, hogy lesznek közöttük összerakható és restaurálható elemek."

Mordovin Maxim hozzátette: az ágyútorony körül rengeteg puskagolyót is találtak, számszeríj nyílhegyekkel együtt. Előkerültek XVI. századi érmek is, ezek pontos kormeghatározása még nem történt meg: ehhez előbb meg kell tisztítani őket.

Igazi érdekesség, hogy a leletek között van egy Árpád-kori gyűrűt is, ezt évszázadokkal korábban veszíthette el a tulajdonosa. A legértékesebb lelet egy 15. századi, öntött bronz gyertyatartó, amiről egyelőre nem tudni, hogyan került az ágyútorony közelébe.

"A fő cél a felújítás miatt az alapfalak feltárása volt, ehhez képest az ásatás értékes leleteket eredményezett" - mondta végül az ELTE régésze.

Olvasóink írták

  • 1. vonLichthofen 2013. szeptember 29. 17:19
    „´´ A legértékesebb lelet egy 15. századi, öntött bronz gyertyatartó, amiről egyelőre nem tudni, hogyan került az ágyútorony közelébe.´´
    - hogyan került, hogyan került? Hát világítottak vele mert a gaz török /lobonc, tatár, orosz, román, öncenzura - nem kívánt törlendő/ ágyúgolója kilőtte az aggregátort.
    Jobb ha nem adnak útleírást a várhoz, mert volt brunz nics brunz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig képes a Föld fenntartani az emberi létet?

A Földön körülbelül még 1,75 milliárd évig lesznek meg az emberi élethez szükséges feltételek.… Tovább olvasom