Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Félórás ebola-gyorstesztet fejlesztettek ki japán kutatók

A módszerrel fél óra alatt kimutatható egy vérmintáról, hogy tartalmaz-e Ebola-vírust vagy sem. Az Ebola kimutatására jelenleg használt teszt lefuttatása egy-két órát vesz igénybe.
Japán kutatók olyan új módszert fejlesztettek ki az Ebola-vírus kimutatására, amely sokkal gyorsabb, mint a jelenleg alkalmazott tesztek, és azokkal ellentétben nem igényel komoly orvosi műszereket, így jelentősen megkönnyítheti a betegség detektálását a minden idők legsúlyosabb Ebola-járványával küzdő Nyugat-Afrikában.

A Nagaszaki Egyetem és az Eiken Chemical cég által közösen kidolgozott módszerrel fél óra alatt kimutatható egy vérmintáról, hogy tartalmaz-e Ebola-vírust vagy sem. Az új eljáráshoz "csupán egy kis, akkumulátorról működtetett melegítőszerkezetre van szükség, és az egész rendszer csak néhány tízezer jenben kerül, amit még a fejlődő országok is megengedhetnek maguknak" - mondta Jaszuda Dzsiro, a tesztet kifejlesztő egyetemi kutatócsoport vezetője kedden (egy jen 2,3 forint).

Az Ebola kimutatására jelenleg használt teszt lefuttatása egy-két órát vesz igénybe. Ennél nagyobb problémát jelent, hogy a teszthez a vérmintát többször fel kell melegíteni és le kell hűteni, ehhez pedig komolyabb orvosi műszerek, illetve folyamatos áramellátás szükséges. Ugyanakkor a mostani Ebola-járvány által sújtott országok - Guinea, Sierra Leone, Libéria és Nigéria - rendkívül szegények és nagyon elmaradott infrastruktúrával rendelkeznek, így számukra komoly kihívást jelent a hagyományos tesztek lefolytatásához szükséges környezet biztosítása.

Jaszuda azt mondta, hogy még nem érkezett kérés vagy kérdés a kutatócsoporthoz a teszttel kapcsolatban, de bármikor szívesen felajánlják a bevetésre kész rendszert.

A februárban Guineában kitört nyugat-afrikai Ebola-járványban már több mint 1500 ember vesztette életét és mintegy kétszer ennyien fertőződtek meg hivatalos adatok szerint, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) attól tart, hogy a közeljövőben a 20 ezret is meghaladhatja a betegek száma.

A WHO korábban kísérleti gyógyszerek bevetését is engedélyezte az egyre gyorsabban terjedő kór megfékezésére.

A rendkívül magas halálozási arányú vírus vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol a szovjetek az atomot tárolták - fotók, videó

A Déli-Bakony erdeinek mélyén található a Kis-Moszkva nevezetű, volt szovjet katonai bázis. A… Tovább olvasom