Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fellőtték a napvihar-figyelő amerikai műholdat

A napviharok és napkitörések megfigyelésére szolgáló DSCOVR műhold fellövésére többszöri halasztás után került sor.
Elindították szerdán Floridából a Nap kozmikus sugárzásának vizsgálatára készített amerikai műholdat, ugyanakkor a SpaceX cég letett arról a kísérleti tervéről, hogy a Falcon hordozórakétát újrafelhasználás céljából visszairányítsák a Földre.

A napviharok és napkitörések megfigyelésére szolgáló DSCOVR műhold fellövésére többszöri halasztás után került sor. Az amerikai kormányzat által finanszírozott berendezés - amelynek megépítését Al Gore volt alelnök kezdeményezte - a tervek szerint a Földtől mintegy 1,6 millió kilométeres távolságban állomásozik majd, és feladata az lesz, hogy megfigyelje a Nap sajátos sugárzási tevékenységét, szükség esetén pedig időben riasztást küldjön a Földre a várható időjárási nehézségekről.

Gore is jelen volt a szerdai indításnál.


A korábbi halasztások egyik oka a magasabb légrétegekben uralkodó erős szél volt. Szerdára ez a probléma megszűnt, ugyanakkor az óceán erős hullámzása miatt a SpaceX magáncég úgy döntött, eredeti terveivel ellentétben nem tesz kísérletet arra, hogy épségben visszairányítsa a hordozórakétát a Földre.

A rakéták visszanyerése és újbóli használata új lépcsőfokot jelenthetne az űrrepülésben, de ilyen manőver eddig még senkinek nem sikerült. A SpaceX a Dragon teherűrhajó múlt havi elindítását követően sikeresen visszairányította ugyan a Falcon rakétát egy tengeri platformra, de a becsapódás túlságosan erős volt, és a hordozóeszköz darabjaira tört.

A DSCOVR várhatóan 110 nap múlva áll pályára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeresen tesztelte kísérleti űrrepülőgépét az ESA

A kilövés után nagyjából 100 perccel a kísérleti űrrepülőgép ejtőernyők segítségével lassult le és… Tovább olvasom