Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 21°C | 32°C Még több cikk.

Felfedi színeit a római Colosseum

A szennyeződésektl megtisztított Colosseum hatalmas kövein közel kétezer éves színek tűnnek majd fel.
A Colosseumon zajló restaurálás visszaadja az ókori római műemlék eredeti színeit - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap csütörtökön.

Közel kétezer éves színek tűnnek fel a Colosseumnak a szennyeződésektől megtisztított hatalmas kövein. Mint kiderült, a Flavius dinasztiához tartozó császárok 80-ban megnyitott amfiteátruma nem fehér volt, hanem világos sárgás színben csillogott.

"A travertino kőből épített Colosseum eredeti színe a sárga különböző árnyalatait foglalta magába a mézsárgától az okkersárgáig, de volt benne egészen világos gesztenyebarna is" - nyilatkozta Rossella Rea, a Colosseum igazgatója.

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Elmondta, hogy a tisztítás első fázisa hamarosan véget ér, az első állványsort nyár előtt lebontják. Rossella Rea szerint "a világot meg fogja lepni a Colosseum új színe, amely végre nem piszkos szürke lesz".

Borostyán sárgáról beszélt a restaurálást vezető Gisella Capponi, aki szerint a sárgás árnyalat a travertino sajátja.

Az amfiteátrum helyreállítása tavaly októberben kezdődött. A műemlék északi részén tíz külső árkádsort állványoztak fel. A karbantartás vízsugárral való tisztítást jelent: csak egyszerű csapvizet és semmilyen vegyszert nem használnak hozzá. A Diego della Valle olasz cipőgyáros vezette vállalkozói csoport által 24 millió euróval finanszírozott restaurálást tíz szakképzett restaurátor végzi.

A műemlék teljes restaurálása a tervek szerint 2016-ban ér véget. Összesen mintegy 21,5 ezer négyzetméternyi falfelületet tisztítanak meg, ebből több mint 19 ezer négyzetméter travertino kő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DNS-vizsgálattal derítették ki a mai oroszlánok eredetét

A mai és a valaha élt oroszlánok eredetét és evolúciójának történetét kutatók egy nemzetközi … Tovább olvasom