Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Fél dínónyi csontot találtak az őslénykutatók

Lázba hozta a német őslénykutatókat, hogy egy fél dinoszauruszra való csontot találtak egy kőtömbben Németország híres dinoszauruszlelőhelyén.
Lázba hozta a német őslénykutatókat, hogy egy fél dinoszauruszra való csontot találtak egy kőtömbben Németország híres dinoszauruszlelőhelyén, a Harz hegységben fekvő goslari kőfejtőben.

Az egyszer egy méteres kőtömbben eddig 28 csontot azonosítottak, ami az eddigi legjelentősebb lelet az 1998 óta ismert alsó-szászországi lelőhelyen. Az első dinófog 1998-as megtalálása óta két tucat őshüllő 1500 csontját preparálták ki az itt dolgozó szakemberek.

A friss leletek az amúgy óriási termetű hosszúnyakú dinoszauruszok egy kisebb fajától, az Europasaurustól származnak; a kutatók modern technológia segítségével igyekeznek tisztázni az állat elpusztulásának körülményeit.

A csontok elhelyezkedése emellett segíthet megállapítani, hogy annak idején milyen mély lehetett a víz errefelé. Az itt elpusztult állatok ugyanis valószínűleg meszes mocsárban gázoltak 154 millió éve.

A kőbe zárt dinócsontok háromdimenziós modellezésével újabb életnagyságú Europasaurus-modelleket készítenek a közeli Münchehageni Dinópark számára.

A paleontológiai élményparkban a látogatók dinoszauruszok élethű másolatait láthatják, amint éppen kijönnek egy tóból vagy végigcsörtetnek egy erdőben. A dinópark fő attrakciója azonban egy hatalmas lapos kőzetfelszín, amely különböző dinoszauruszfajok több mint 250 megkövült lábnyomát őrzi.

A goslari dinólelőhelynek eddig csak a 15 százalékát tárták fel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először tesznek ˝rövidített˝ űrutazást a Nemzetközi Űrállomáshoz

Először indul a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) olyan legénység, amely mindössze hat óra alatt teszi… Tovább olvasom