Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Fekete lyukat fotózott a NASA

A Cygnus X-1-ről az új röntgencsillagászati műhold által készített felvételek lényegesen élesebbek.
Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja

Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja, amely az egyik legismertebb röntgenforrást, a Cygnus X-1-et kapta lencsevégre. A 165 millió dolláros NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array/Nukleáris Spektroszkóp-távcsőrács) alig két héttel indulása után, június 28-án készítette a képeket, amelyeken jól látható, hogy a fekete lyuk miként falja fel a szomszédos csillagot - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A Cygnus X-1-ről az új röntgencsillagászati műhold által készített felvételek lényegesen élesebbek, mint az objektum korábbi megfigyelései során valaha látottak. "Első ízben közvetlenül fókuszálhattunk a világegyetem magas energiájú röntgenforrásaira. Ez olyan, mint amikor új, erősebb szemüveget veszünk fel és hirtelen kitisztul körülöttünk a világ" - fogalmazott Fiona Harrison, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) csillagásza, a NuSTAR-program vezető kutatója. Daniel Stern, a NASA bolygókutató részlegének (Jet Propulsion Laboratory) munkatársa, aki részese a projektnek, arra mutatott rá, hogy az űrteleszkóp segítségével a magas energiájú röntgenforrások olyan titkait leshetik meg, amelyekről korábban álmodni sem mertek. A feketelyukvadász űrteleszkóp következő célpontja a G2 1.5-0.9 katalógusjelű objektum lesz. Egy szupernóva maradványairól van szó, egy olyan csillagéról, amely sok ezer éve robbant fel a Tejútrendszerben.

A NuSTAR feladatául kapta a 3C273 katalógusjelű objektum, egy 2 milliárd fényévnyire lévő fekete lyuk megfigyelését is. Az 550 kilométeres magasságban keringő NuSTAR röntgencsillagászati "szemei" segítségével fekete lyukakra és egyéb egzotikus kozmikus röntgenforrásokra vadászik más galaxisokban. Minimum kétéves küldetése során a röntgentartomány nagyobb energiájú, a gammasugárzáshoz közelebbi tartományában lévő, úgynevezett kemény röntgensugárzási forrásokat keresi majd, azt kutatva, hogyan formálódnak és növekednek a fekete lyukak, valamint azt, hogy ezek a folyamatok miként hatnak az otthonukként szolgáló galaxisokra. Az űrteleszkóp a fekete lyukak legbelsőbb régióit vizsgálja, ahol a forró anyag csaknem a fény sebességére gyorsul fel nagyenergiájú röntgensugárzást bocsátva ki. Ezekben a térségekben a fény is megtörik és eltorzul a fekete lyukak rendkívül erős gravitációjának következtében.

A NuSTAR a szupernóvák maradványait is kutatja, hogy a tudósok bővítsék az atomok képződésével kapcsolatos ismereteiket, valamint megfigyeli az aktív galaxismagok szélsőséges környezetét. A várakozások szerint az új űrteleszkóp felvételei százszor érzékenyebbek és tízszer nagyobb felbontásúak lesznek, mint a jelenleg működő röntgencsillagászai műholdak képei.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

CERN és az isteni részecske: újabb bizonyítékok?

A kísérlet résztvevői bejelentették, hogy a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon, az… Tovább olvasom