Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Fantasztikus égbolt: a Kék Hold hónapja lesz augusztus - küldj fotót!

A Kék Hold hónapja lesz augusztus: kétszer - elsején és harmincegyedikén - lesz telihold.
Küldj fotót a Kék Holdról!

A tudosito@kisalfold.hu e-mail címre várjuk a fotókat.
A Kék Hold hónapja lesz augusztus, amikor kétszer - elsején és harmincegyedikén - lesz telihold. Kék Holdnak azokat a naptári "helyzeteket" nevezik, amikor valamelyik hónapban kétszer van telihold.

A holdfázisok 29,5 naponként ismétlődnek, és mivel a naptári hónap is megközelítőleg ennyi napból áll, általában havonta csak egyszer van telihold. Előfordul azonban, amikor ugyanabban a hónapban kerül sorra a következő telihold is. A jelenség általában 2,66-évente ismétlődik, de előfordul, hogy gyakrabban. Így például 1999-ben három hónap leforgása alatt kétszer fordult elő. Legutóbb 2009 decemberében volt Kék Hold, amikor 2-án és 31-én volt telihold, legközelebb pedig 2015 júliusában fordul majd elő a jelenség - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Bolygónkon azonban nem mindenütt augusztus lesz a Kék Hold hónapja - Kamcsatkán és Új-Zélandon augusztus második teleholdja "átcsúszik" éjfél utánra, azaz szeptember elsejére, 30-án pedig már a következő telihold "esedékes". Így a világ ezen térségeiben szeptember lesz a Kék Hold hónapja. Előfordul azonban, hogy a Hold nemcsak elnevezésében, hanem színében is kék lesz. A jelenség erdőtüzek és vulkánkitörések után figyelhető meg, a légkörbe kerülő korom- és hamuszemcsék miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikötött a legénység nélküli orosz űrhajó az ISS-en

Második próbálkozásra sikeresen kikötött vasárnap a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) egy legénység… Tovább olvasom