Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Ezért hullott tejszerű eső Amerikában

Az esőzés helyétől 772 kilométerre fekvő, sekély tó kiszáradt medréből származó por számlájára írható a furcsa jelenség.
Megoldották a februárban az Egyesült Államok észak-nyugati részén hulló tejszerű eső rejtélyét amerikai tudósok.

A Washingtoni Egyetem többféle tudományágat felölelő kutatócsoportja azt jelentette be kedden, hogy megállapították: egy, az esőzés helyétől 772 kilométerre fekvő, sekély tó kiszáradt medréből származó por számlájára írható a furcsa jelenség.

A februárban hullott szokatlan eső poros nyomokat hagyott Oregon és Washington államok egy csaknem 322 kilométer hosszú sávján. Voltak tudósok, akik szerint egy Japánban kitört vulkánból eredt a porszerű anyag, mások erdőtüzekben, megint mások egy nevadai porviharban keresték a jelenség okát.

Mindhárom feltételezés tévesnek bizonyult, amikor a Washingtoni Egyetem egy hidrokémikusa, egy meteorológusa és két geológusa együtt elemezte az esővízmintákat és a februári széljárás adatait. Az egyetem atmoszférakutató laborja megállapította, hogy a tejes eső előtt dél felől fújt a szél.

Az esővízminták nátriumtartalma volt a másik fontos nyomravezető - írta közleményében Kent Keller hidrokémikus, akik szerint a minták vegyi összetétele olyan volt, mintha egy száraz, sós tómederből származnának.

Ez vezette a kutatókat a sekély, gyakran nagy foltokban kiszáradó oregoni Summer-tóhoz. A tejes eső előtt óránként 96,5 kilométeres sebességet is elérő szélvihar csapott le a tóra.

"Elég ereje lehetett, hogy jókora pornyalábot emeljen föl. További elemzések megerősítették, hogy valóban a Summer-tóból eredt a rejtélyes tejes eső - mondta Nic Lloyd meteorológus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darabokra szakadt próbaútján a Mars-ejtőernyő - fotók

A Mars-járművek landolásának új technológiáját tesztelő hétfői próbaúton teljesen kinyílt ugyan az… Tovább olvasom