Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Ez volt az űrsiklókorszak utolsó űrsétája

A terveknek megfelelően hat és fél órán át tartott kedden az amerikai űrrepülőgép-program utolsó külső űrszerelési munkája.
A munkát a korábbiakkal ellentétben nem az űrsikló legénysége, hanem a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó asztronauták közül kettő hajtott végre.

Az Atlantis vasárnap kötött ki négy űrhajóssal az utasterében a jelenleg csaknem 400 kilométeres magasságban Föld körül keringő űrbázison.

Az amerikai Ronald Garan és Michael Fossum közép-európai idő szerint délután lépett ki a nyílt világűrbe, "űrsétájuk" röviddel este tíz óra előtt fejeződött be. A két űrhajós munkaprogramjában szerepelt egyebek között egy tavaly meghibásodott ammóniaszivattyú leszerelése, amely az űrállomás hűtőrendszerének a része. A szerkezetet ezt követően elhelyezik az Atlantis rakterében, hogy azt majd az űrsikló a Földre szállítsa. A szakemberek megjavítják a szivattyút, majd egy teherűrhajóval küldik vissza az űrállomásra.

Az Atlantis mostani útja az amerikai űrkutatási hivatalnak, a NASA-nak a 135. és egyben utolsó űrsikló-missziója. Ezért csak négy űrhajóst indítottak az űrállomásra, mivel vészhelyzet esetén már nem küldhetnek a bajba jutott űrhajósok kimentésére egy másik űrsiklót. Ilyen kis létszámú legénység legutóbb 28 éve utazott űrrepülőgépen, azóta 6-7 fős volt a személyzet.

A NASA hétfőn egy nappal meghosszabbította a missziót, így az Atlantis július 21-én száll le a floridai Kennedy Űrközpontban. Ezzel lezárul a harminc éve kezdődött program.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felelsőssé tehető az eBay a védjegyjogsértésekért

Felelőssé tehetők az internetes piacokat üzemeltető vállalkozások, köztük az eBay a felhasználóik által elkövetett jogsértésekért. Tovább olvasom