Kisalföld logö

2016. 10. 22. szombat - Előd 4°C | 13°C

Évtizedeken belül elolvadhatnak a Mount Everest gleccserei

A következő évtizedekben a klímaváltozás hatására elolvadhatnak a Mount Everest gleccserei.
Nepáli, holland és francia kutatók szerdán bemutatott tanulmánya szerint a Himalája-hegységben lévő gleccserek mérete legalább 70 százalékkal csökkenhet vagy szinte teljesen el is olvadhatnak az évszázad végére a klímaváltozás miatt.

"A legrosszabb esetben a gleccserek 99 százaléka eltűnik. De még ha lassítjuk is a károsanyag-kibocsátást, akkor is 70 százalékos zsugorodásra kell számítanunk" - mondta a tanulmányt vezető Joseph Shea, a katmandui Nemzetközi Hegyi Kutató- és Fejlesztőközpont (ICIMOD) gleccserhidrológusa. Az eredmény attól függ, hogyan emelkedik vagy változik a jövőben a károsanyag-kibocsátás mértéke, és a kibocsátott gázok milyen hatással vannak a régióban a hőmérsékletre, a havazásokra és esőzésekre.


Az elmúlt évben Shea kollégáival bemutatott egy műholdfelvételek alapján készített tanulmányt, amely szerint a Himalája gleccserei 1977 és 2010 között jelentős mértékben összezsugorodtak. A The Xyrosphere című tudományos folyóiratban szerdán megjelentetett kutatási eredményeik még drasztikusabb képet festenek a klímaváltozásnak a Himalája-régióban kifejtett hatásairól.

Az ázsiai magashegyi régió - amelybe a Himalája is tartozik - gleccserei tartalmazzák a sarkköri területeken kívül a legnagyobb tömegű jeget.

Kutatásaik során a tudósok megvizsgálták a világ legmagasabb hegyének időjárását és készítettek egy modellt a Mount Everest klímakörülményeiről. Számításaik során az üvegházhatású gázok kibocsátásának lehetséges mértéke alapján különböző forgatókönyvek szerint növelték a hőmérsékleti értékeket, hogy így következtessenek a gleccserek jövőbeli állapotára.

Shea kiemelte: az olvadó gleccserek mély tavakká alakulhatnak, amelyekből hegyi patakok indulhatnak útnak, elárasztva a hegyi falvakat. Ráadásul a gleccserolvadás az Everest-régió vízellátására is hatással van, mivel hosszútávon így kevesebb olvadékvíz áramlik a Dudh Kosi folyóban, amely sok nepáli számára az ivóvízellátást biztosítja.

Nepál jelenleg a súlyos, több mint 8500 ember életét követelő április 25-i földrengés következményeivel küzd. Május közepén újabb rengés rázta meg a régiót, amely ismét tucatnyi ember halálát okozta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas bizánci hajóra bukkantak a Fekete-tenger mélyén

Hatalmas, feltételezhetően bizánci hajóra bukkantak a Fekete-tengerben egy mélységi kutatással… Tovább olvasom