Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Európa tengerei nyögik a klímaváltozás terhét

Az emberi tevékenység és a klímaváltozás egyre jobban terheli az európai tengereket, összeadódó hatásaik komoly fenyegetést jelentenek a tengeri ökoszisztémákra, azok ellenállóképességére - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss jelentéséből.
Az európai tengerek állapotával foglalkozó jelentés (State of Europe's Seas) azt vizsgálja, hogy az Európai Unió teljesíti-e a tengeri környezet minőségének javítására irányuló célkitűzéseit.

A dokumentum szerint néhány pozitív változástól eltekintve az európai tengerek használatának módja továbbra is fenntarthatatlan, és ez nem csupán a tengeri ökoszisztémát, hanem az európaiak jólétét is veszélyezteti.

Az EU élőhelyvédelmi irányelve alapján 2007 és 2012 között végzett értékelésben a tengeri élőhelyek mindössze 9 százalékának és a tengeri fajok 7 százalékának természetvédelmi helyzetét ítélték "kedvezőnek", míg az élőhelyek 66 százaléka és a fajok 27 százaléka "kedvezőtlen" minősítést kapott.


A jelentés szerint az európai tengerekre "nehezedő nyomások" közé tartozik a tengerfenék sérülése, ami elsősorban a fenékhálós halászat számlájára írható, a nem őshonos fajok betelepítése, a mezőgazdaságban használt műtrágyákból származó tápanyagok vízbe kerülése, a veszélyes anyagokkal való szennyezés és a tengeri szemét.

A dokumentum kiemeli továbbá, hogy a klímaváltozás okozta hőmérséklet-emelkedés és az óceánok savasodása is tovább gyengítheti az európai tengerek ökológiai rugalmasságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méheknek kialakított "autópályával" mentik a veszélyeztetett fajokat Oslóban

Egyfajta "autópályát" készülnek kialakítani Oslóban a méheknek, hogy megvédjék az ember számára… Tovább olvasom