Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Európa legfiatalabb koraszülöttjét engedték haza egy német kórházból

Európa legfiatalabb, a terhesség 21. hetében és 5. napján után világra jött koraszülöttjét engedték haza a hét végén egy németországi kórházból; szakemberek "szenzációról" és "orvosi csodáról" beszélnek.
A kis Frieda világviszonylatban is a "korrekorderek" legszűkebb köréhez tarozik. A november 7-én 460 gramm súllyal született kislányt 3,5 kilogrammos súllyal engedték haza húsvétra a fuldai gyermekklinikáról; az orvosok szerint semmi nem utal arra, hogy ne válna belőle egészséges felnőtt. Vele egyidőben valamivel nagyobb súllyal - 469 grammal - született fiú ikertestvére, Kilian a születés után hat héttel az orvosok minden erőfeszítése mellett meghalt szív- és bélproblémákban. A kis Frieda életben maradását a német neonatológusok orvosi csodának nevezték, mert a terhesség 22. hete előtt született kisbabákat nem tartják életképesnek. Mindenesetre az ő élete is többször cérnaszálon függött. A német orvosok ismeretei szerint Európában Frieda a legfiatalabb újszülött, aki életben maradt. A kanadai Ottawában 1987-ben ugyancsak egy 21 hét és 5 nap terhesség után született kisfiú életét sikerült megmenteni. Legutóbb az Egyesült Államokban történt hasonlóan korai szülés: a kis Amillia Sonja Taylor 2006-ban a terhesség 21. hetében és 6. napján jött végre, és maradt életben. Japánban is tudni egy életben maradt kisfiúról, aki a terhesség 21. hetében született. A németországi Dortmundban nemrégiben egy mindössze 280 gramm súllyal született kisbaba életét sikerült megmenteni, bár ő a terhesség 24. hetében jött világra. Magyarország legkisebb életben maradt koraszülöttje, a kis Szebasztián, aki 380 grammal született, a terhesség 23. hetében jött világra; a kisfiút ez év februárjában engedték haza öthónaposan, 2200 grammal a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájáról.

Olvasóink írták

  • 1. mitzekatze 2011. április 26. 09:49
    „....."a kis Amillia Sonja Taylor 2006-ban a terhesség 21. hetében és 6. napján jött végre, és maradt életben." JÖTT VÉGRE?????? esetleg: világra?

    ......"Japánban is tudni egy életben maradt kisfiúról",..... KISÁLFÖLD SZERKESZTŐ LENNI KIS KÍNÁI, VAGY JÁPÁN ÉS NEM TUDNI BESZÉLNI MÁGYÁR???? Vagy a google fordító ezt dobta? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kábítószer-függőség és a falánkság egyazon forrásból ered?

Vannak, akik olyan szenvedélyesen kötődnek kedvenc ételeikhez, mint a drogfüggők a kokainhoz vagy a… Tovább olvasom