Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Erős napvihar érte el a Földet

Két, vasárnap észlelt napkitörés erős geomágneses vihart idézett elő, amely kedden érte el a Föld atmoszféráját, és megzavarhatja az elektromos és a távközlési hálózatokat - közölte kedden amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA), jelezve ugyanakkor, hogy egyelőre semmilyen zavarról nincs tudomása.
A Föld felé irányuló kidobódások átlagosan 1-3 nap alatt érik el a bolygót, ám a két robbanás egyesülve mintegy 15 órával korábban érkezett a vártnál a Földre és ereje is jóval nagyobb - közölte Thomas Berger, a NOAA űridőjárás-előrejelző központjának igazgatója.

A központ adatai szerint közép-európai idő szerint 14 óra 58 perckor észlelték először, és a jelenség 24-36 órán át tarthat. A napvihar a NOAA által használt 1-től 5-ig tartó skálán 4-es erősségű, azaz erősnek számít geomágneses hatását tekintve. 2013 óta ez a legerősebb napvihar, amely a Földet éri. Sokkal erősebb, mint amire számítottunk - mondta Berger.

A szakemberek feltételezése szerint a két vihar egyesülése miatt erősödött fel a geomágneses hatás. A geomágneses vihar egy kicsit "szelídült", de nem biztos, hogy ez a tendencia folytatódik, és egész nap érezteti hatását - mondták illetékesek.

Megvan a kellő ereje ahhoz, hogy átmenetileg károkat okozzon a villamoshálózatokban, a GPS-rendszert is gyengítheti, ezért a követő térképek és a lokátorok kevésbé pontosak lehetnek. A műholdak működését azonban a mostani napvihar nem befolyásolja - tette hozzá Thomas Berger.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új, nagyméretű krátert fedeztek fel a Hold felszínén

Új, eddig ismeretlen krátert fedeztek fel a Hold felszínén. Ilyen méretű mélyedést legalább száz… Tovább olvasom