Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Eros: kisbolygó száguld el a Föld mellett kedden

Újabb kisbolygó, a 433 Eros száguld el kedden a Föld mellett, előzőleg pénteken, január 27-én a 2012 BX34 katalógusjelű aszteroida robogott el 59 ezer kilométerre bolygónktól.
"A 433 Eros 26,7 millió kilométerre halad el bolygónk mellett, vagyis az elmúlt 37 év során a legközelebb +merészkedik+ a Földhöz. Legutóbb 1975-ben volt ekkora közelségben, legközelebb pedig 2056-ban lesz ilyen kis távolságra" - olvasható a Universe Today csillagászati hírportálon. A 34 kilométer átmérőjű aszteroida viszonylag fényes, így akár amatőr teleszkópokkal is jól megfigyelhető lesz február 10-ig, amint az Oroszlán (Leo), Szextáns, majd a Hydra (Északi Vízikígyó) csillagképeken halad át az éjszakai égbolton. A 433 Eros S-típusú aszteroida, amely elsősorban magnézium- és vas-szilikátból áll, ebbe a kategóriájába tartozik a kisbolygók 17 százaléka. Az Erost 1898. augusztus 13-án fedezte fel Carl Gustav Witt berlini és Auguste Charlois nizzai asztronómus.

Az 1036 Ganymed után ez a második legnagyobb Föld-súroló kisbolygó. 2000 februárjában a NASA NEAR Shoemaker űrszondája az Eros körüli pályára állt, majd egy évvel később, 2001. február 12-én le is szállt a felszínére. Az egy évi keringés során az űrszonda több mint 160 ezer felvételt készített az aszteroidáról, és százezernél több krátert azonosított.

Eros
Eros


A kisbolygón a felszíni gravitációs gyorsulás erősen változó, mivel az Eros alakja hosszan elnyúló, krumpli alakú. A nappali hőmérséklet elérheti a 100 Celsius-fokot, éjszaka pedig -150 Celsius-fok alá eshet. A kisbolygó 5,27 óra alatt fordul meg a forgástengelye körül. Az Eroshoz hasonlatos égi objektumok tanulmányozása betekintést nyújt a Naprendszer korai időszakába, valamint segít megismerni az aszteroidák vegyi összetételét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék márvány - Itt élsz: nagyszerű fotó a Földről

Látványos és nagy felbontású képet közölt a Földről a NASA, az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és… Tovább olvasom