Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Energiává alakítják az emberi mozgást brit tudósok

Az emberi test mozgásának energiáját árammá alakító készülékkel rukkoltak elő brit kutatók, akik szerint az így nyert elektromosságot kisebb szerkezetek, például GPS nyomkövetők áramellátására lehet felhasználni.
A Smart Materials and Structures című folyóiratban bemutatott készüléket úgy tervezték, hogy viselőjének térdéhez erősítve alakítsa elektromos árammá a lépések energiáját. A kutatók szerint a szerkezetet a hadsereg is remekül tudná hasznosítani, jelentősen csökkentve a katonák által cipelt nehéz - egyenként akár tíz kilogrammot is elérő - akkumulátorok számát.

A készüléket a Cranfield, a Liverpooli és a Salford egyetemek kutatói fejlesztették ki a brit nemzetvédelmi minisztérium anyagi támogatásával. A szakemberek becslései szerint ha a szerkezet kereskedelmi forgalomba kerülne, az ára 10 font (3600 forintnak megfelelő összeg) körül mozogna.

A különleges "energiaarató" az úgynevezett piezoelektromos - a mechanikai erő hatására elektromosságot gerjesztő, az elektromosság hatására pedig mechanikai erőt termelő - anyagok elvén alapszik, amely az utóbbi években az energiafejlesztésre összpontosító kutatások középpontjában áll.

A készülék fejlesztési munkálatait vezető Michele Pozzi szerint a kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy még olcsóbbá és hordhatóbbá tegyék a szerkezetet. A készülék egyelőre két milliwattnyi áramot képes "learatni", ám a szakemberek szerint néhány fejlesztés révén ez a szám akár a 30 milliwattot is meghaladhatja, amely már elegendő a legújabb GPS nyomkövetők áramellátásához.

Pozzi szerint a készüléket orvosi megfigyelő-műszerekhez is lehet majd használni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonnyolcezer éves sziklarajzot találtak Ausztráliában

Ausztrália legöregebb sziklarajzát találta meg egy archeológus, aki szerint az őslakosok által… Tovább olvasom