Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

Első ízben találtak bizonyítékot az elemi fluor előfordulására

A fluor minden kémiai elem közül a leginkább reakcióképes, még a laboratóriumi üvegeszközök sem képesek ellenállni neki.
Ezért a természetben nem fordul elő elemi állapotban, csak vegyületek formájában - hangzott eddig a tudományos álláspont. Most azonban német kutatók ellentmondtak ennek: az antozonit nevű fluoritban első ízben mutattak ki közvetlenül természetes elemi fluort. A kémikusok eddig meg voltak győződve arról, hogy szélsőséges tulajdonságai miatt a fluor csak fluorid-ionként fordulhat elő a természetben, mint például a fluorit nevű ásványban (CaF2).

A fluorit egyik különleges formája, az antozonit már csaknem 200 éve vita tárgyát képezi a szakemberek körében, aprításakor ugyanis szúrós szagot áraszt. Neves kémikusok, többek közt Friedrich Wöhler (1800-1882) és Justus von Liebig (1803-1873), különböző anyagoknak tulajdonították a bűz eredetét. Az elemi fluoron kívül a jód, az ózon, a foszfor-, arzén-, kén- és szelénvegyületek, a klór, a hipoklórsav és fluorozott szénhidrogének is szóba kerültek. Mindeddig azonban hiányzott a közvetlen bizonyíték arra, hogy a fluor az antozonitban rejlik, és nem az aprítás során keletkezik. A Müncheni Műszaki Egyetem és a müncheni Lajos Miksa Egyetem kutatóinak először sikerült közvetlenül és minden kétséget kizáróan elemi fluort kimutatniuk az antozonitban - írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

19 F magmágneses rezonancia-spektroszkópiával (NMR-spektroszkópia) a fluort in situ, tehát roncsolás nélkül sikerült azonosítaniuk természetes környezetében, és ezzel véget vetni az antozonit szaga körül évszázadok óta elhúzódó vitának. A kutatók szerint nem csoda, hogy a kémikusok ilyen sokáig kételkedtek az elemi fluor antozoniton belüli előfordulásában. Nem könnyű elhinni, hogy az elemi fluor és a kalcium, amelyek alapesetben azonnal reakcióba lépnek, itt egymás mellett találhatók meg. Magyarázatot ad erre, hogy az antozonitban különleges feltételek uralkodnak: az elemi fluor úgy keletkezik benne, hogy apró uránzárványok állandóan ionizáló sugárzást bocsátanak ki, amely a fluoritot kalciummá és elemi fluorrá bontja. Ezt követően a fluor kis zárványokban, elszigetelve található az ásványban, és így megmarad elemi állapotában. Az antozonit sötét színét pedig úgy nyeri el, hogy az ionizáló sugárzás kalciumrögöket képez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztes lovagok aranyát találták meg Izraelben

A keresztes lovagok elrejtett aranyát találhatták meg Izraelben a Tel-Avivtól 25 kilométerre északra… Tovább olvasom