Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Elindították a japán űrszondát

A Hajabusza-2 több kisebb robotot, köztük a Minerva-II-t, valamint a német és francia kutatók által fejlesztett Mascot leszállóegységet szállítja az 1999 JU3 aszteroida felszínére.
Elindították szerdán a Hajabusza-2 japán űrszondát szállító H-2A rakétát, majd a rakéta levált a szondáról.

A hűtőszekrény nagyságú Hajabusza-2 több kisebb robotot, köztük a Minerva-II-t, valamint a német és francia kutatók által fejlesztett Mascot leszállóegységet szállítja az 1999 JU3 aszteroida felszínére. A nagyjából egy kilométer átmérőjű kisbolygó különböző pontjain végeznek méréseket a műszerek. A misszió egyik feladata lesz robbanást előidézni a kisbolygón, hogy mintákat vehessenek a belsejéből. A tudósok feltételezik ugyanis, hogy a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta az aszteroida nem sokat változott.

A levegőbe emelkedik egy H-2A japán hordozórakétával a Hajabusza2 űrszonda a Kagosima prefektúrabeli Kjusu partjai előtt húzódó kicsiny Tanegasima-szigeten működő Tanegasimai Űrközpont kilövőállásáról
A levegőbe emelkedik egy H-2A japán hordozórakétával a Hajabusza2 űrszonda a Kagosima prefektúrabeli Kjusu partjai előtt húzódó kicsiny Tanegasima-szigeten működő Tanegasimai Űrközpont kilövőállásáról december 3-án.
Fotó: MTI/AP/Kyodo News

Az űrszonda indítását többször elhalasztották. A szerdai indulás a hétfőn kijelölt időpontban, közép-európai idő szerint hajnali 5 óra 22 perckor történt, és a rakétának 1 óra 47 perccel később kellett leválnia a szondáról. A japán űrügynökség (JAXA) szóvivője nem sokkal az indulás után közölte, hogy a szonda pályája a tervnek megfelelő, majd később bejelentette, hogy a leválás sikeresen megtörtént.

Az űrszonda várhatóan 2018-ban ér az aszteroidára, 18 hónapot tölt ott, majd 2020-ban elindul vissza a Földre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyebben kommunikálhat Stepehn Hawking

Az új technológia is ugyanazt a kissé robotszerű, de mára gyakorlatilag a tudós védjegyévé vált,… Tovább olvasom