Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Éghajlatváltozás: elfogy a vízünk

Vízhiányhoz vezethet a felmelegedés Európában: a kontinens fontos édesvízkészletét képző alpesi gleccserek, tavak és források már most fogyóban vannak egyes vidékeken.
Vízhiányhoz vezethet a felmelegedés Európában: szakértők szerint a kontinens fontos édesvízkészletét képző alpesi gleccserek, tavak és források már most fogyóban vannak egyes vidékeken, a gleccserek fokozódó olvadása pedig végleg "elzárhatja a csapot".

Az elmúlt száz év megfigyelései alapján az osztrák Alpokban emelkedett a hőmérséklet, csökkent a csapadékmennyiség, a talajvízképződés pedig 25 százalékkal esett vissza - számoltak be az Alp Water Scarce elnevezésű európai uniós projekt koordinátorai egy grazi konferencián. A talajvízszint várhatóan tovább csökken, nem utolsósorban a turizmus és a mezőgazdaság fokozódó vízigénye miatt.

Az Alpok térségében ugyanakkor gyakori nyári hőhullámokat is jósolnak, a csapadék mennyisége várhatóan északon enyhén növekedni, délen jelentősen csökkenni fog. A vízhiány konfliktusokat eredményezhet az energiaszolgáltatók, a mezőgazdaság és a turizmus között - írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A hároméves Alp Water Scarce projekt célja az volt, hogy stratégiákat dolgozzon ki az alpesi vízhiány kezelésére. A projektet a franciaországi Savoyai Egyetem osztrák, olasz, francia, szlovén és svájci partnerekkel együtt koordinálta. Ehhez 22 részterületet vizsgáltak meg, amelyek pontszerűen már találkoztak a víz korlátozott elérhetőségével.

A most gyűjtött adatok nemzeti és határon átnyúló vízkezelési koncepciók alapját képezhetik az érintett alpesi térségek számára. Eddig négy területen fejlesztettek ki előrejelző rendszert. Karintiában a rendszer célja, hogy fenntartható módon biztosítsa az ivóvízellátást, Szlovéniában ugyanakkor a mezőgazdaág víztakarékosságát hivatott elősegíteni.

Olvasóink írták

 • 4. Rigó 2011. szeptember 29. 08:14
  „Politikusok, magas beosztású vezetők, kettős állampolgársággal - zsidó útlevéllel is rendelkeznek. Ezek után nem olyan nehéz már megérteni, miért olyan az Ország, amilyen. Cukoriparunk egy EU-s füttyentésre lazán lenullázták. Még tűr a Magyar Nép.”
 • 3. pamutzokni 2011. szeptember 28. 19:09
  „Ezért kellene a vízünket visszaállamosítani. Többet ér majd mint az olaj.
  Az eu meg bekaphatja, idáig csak kárunk származott belőle”
 • 2. bojtár 2011. szeptember 28. 14:00
  „semmi probléma európa legnagyobb édesvíz tartalékai alattunk vannak,de sikerült a fityesznek ezt is a törvényjavaslataival árucikké tenni külföldiek számára hasonlóan mint a termőföldet úgy,hogy megérhetjük,hogy a saját vízünket külföldiektől kell venni,de ezt is megszokhattuk már.”
 • 1. tettes 2011. szeptember 28. 13:08
  „Így el is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonötezer éves lábnyomokra bukkantak Mexikóban

Emberi lábnyomokra bukkantak régészek Mexikó északi részén - a leletek akár huszonötezer évesek is… Tovább olvasom