Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Dél-Ázsia nagy része lakhatatlanná melegedhet 2100-ra

A modellkísérletek azt mutatták, hogy a klímaváltozás következtében a Perzsa-öböl térsége a világ legforróbb vidéke lesz 2100-re.
Dél-Ázsia nagy részét, a világnépesség ötödének otthonát lakhatatlanul forróvá teheti a klímaváltozás 2100-ra egy új tanulmány szerint.

Ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, a következő évtizedekben halálos hőhullámok sújthatják India, Pakisztán és Banglades egyes részeit a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak számítógépes modelljei szerint.

Az Indus és a Gangesz völgyének kulcsfontosságú mezőgazdasági területeit különösen drámaian érintené a felmelegedés, így a világ egyik legsűrűbben lakott régiójában csökkenne az élelemtermelés és eluralkodna az éhezés a kutatók szerint.

A legsúlyosabb helyzetbe Észak-India, Dél-Pakisztán és Banglades kerülne, másfél milliárd ember lakóhelye - mondta Elfatih Eltahir, az MIT professzora.

Jelenleg India lakosságának mintegy 2 százalékát sújtja a hőség és a magas páratartalom extrém kettőse, 2100-ig az arány 70 százalékra ugrik, ha semmit nem tesznek a klímaváltozás enyhítésére - olvasható a tanulmányban. A 2015 nyarán Dél-Ázsiában tomboló hőhullámok becslések szerint 3500 ember halálát okozták, a szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy ezek az időjárási események egyre gyakoribbak és erőteljesebbek lesznek.

A modellkísérletek azt mutatták, hogy a klímaváltozás következtében a Perzsa-öböl térsége a világ legforróbb vidéke lesz 2100-re. Eltahir hozzátette, hogy az öböl menti olajtermelő országok a dél-ázsiaiaknál sokkal hatékonyabban tudnak majd védekezni a fokozódó hőség ellen, mivel kevés, jólétben élő lakosuk van, határaikon belül pedig csak minimális élelmet termelnek.

Ha nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, Dél-Ázsia lakóinak milliói kényszerülnek arra, hogy a perzselő hőség és az élelemhiány miatt elhagyják otthonukat - áll az MIT tanulmányában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges felfedezést tettek a Nappal kapcsolatban

Különleges felfedezést tettek a Nappal kapcsolatban
A Nap magja csaknem négyszer gyorsabban forog, mint a felszíne. Tovább olvasom