Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Cukorból készítenének morfint

Tudósok olyan élesztőt hoztak létre, amellyel közönséges cukor segítségével lehet kábító és fájdalomcsillapító hatású opioidokat, többek közt kodeint és morfint létrehozni.
A Nature Chemical Biology című szaklapban leírt eljárás nem hatékony: a morfin 30 milligrammos adagjához 300 liter génmódosított élesztő szükséges. A módszer további javításával azonban elérhető közelségbe kerülhet az opiátok házilagos előállítása.

Évszázadokon át használta az ember fájdalomcsillapításra a morfint és más ópiumszármazékokat. Molekuláris szerkezetük azonban nagyon összetett, növények - például a mák - vegyületeiből izolálják vagy gyártják őket, készen kapható anyagokból nem sikerült még előállítani.

Tudósok nemrég arról számoltak be, hogy olyan élesztőt terveztek, amelyik el tudja végezni a 15 lépéses opioidkészítési folyamat második részét. Hátra volt még, hogy alkalmassá tegyék az élesztőt az első rész elvégzésére is.

A berkeleyi Kaliforniai Egyetem John Dueber vezette kutatócsoportja cukorrépából izolált egy kulcsfontosságú enzimet, génmódosítással termelékenyebbé tette, majd az élesztőbe illesztette.

Ehhez adtak további külső DNS-t és elérték a céljukat: az élesztő elvégezte az opioidokhoz szükséges reakciók első részét.

"Most a korábbi kutatás lépéseit és a mi lépéseinket kell összekötni" - mutatott rá Dueber.

Több, a kutatásban részt nem vevő tudós azonban a veszélyekre figyelmeztetett. Ugyan további DNS-manipulációkkal létrehozható olyan élesztő, mely olcsóbb, kevésbé addiktív, hatásosabb fájdalomcsillapítókat szintetizál, ám a morfingyártó élesztő drámaian növelné az illegális ópiumszármazékok elérhetőségét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széteshet az egyik legmasszívabb antarktiszi selfjég

Az Antarktiszon több tucat selfjég található, amelyek közül a legnagyobbnak a mérete Franciaország… Tovább olvasom