Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Climategate - Botrány lesz a durbani klímakonferencián?

Az éghajlatváltozással kapcsolatos két évvel ezelőtti e-mail botrány után most újabb adagot szivárogtattak ki a Kelet-angliai Egyetem klímaszakértőinek levelezéséből, alapos felfordulást okozva a közeledő ENSZ-klímacsúcs előtt, és ismét erős táptalajt biztosítva a klímaszkeptikusok számára.
Az intézmény szóvivője Simon Dunford elmondta, a kutatóknak még nem volt lehetőségük teljes egészében átnézni a kedden közzétett mintegy ötezer e-mailt, ám az egyetem által megvizsgált néhány levél "eredetinek tűnik". Az egyetem közleménye szerint a most nyilvánosságra hozott e-maileket valószínűleg a két évvel ezelőtti akció során lopták el és egészen mostanáig visszatartották őket, hogy "megsemmisítő csapást mérjenek" a dél-afrikai Durbanban jövő héten megtartandó ENSZ-klímacsúcsra.

Amennyiben a feltételezés beigazolódik, akkor az újabb kiszivárogtatás valószínűleg a Climategate néven elhíresült e-mail botrány forgatókönyvét hivatott megismételni.

2009 novemberében nyilvánosságra került a Kelet-angliai Egyetem Klímakutató Központjában dolgozó egyes tudósok több ezer e-mailből álló levelezése. Egyes e-mailek a klímaszkeptikusok - az emberi tevékenység előidézte klímaváltozás tényét tagadók - szerint arra utalnak, hogy a kutatók manipulálták, illetve elrejtették az adatok egy részét, hogy megvédhessék tudományos álláspontjukat a klímaváltozás veszélyeiről és emberi eredetéről.

Az akkori kiszivárogtatás szerepet játszott a 2009 decemberében megrendezett koppenhágai klímacsúcs sikertelenségében. A botrányt követően sok kritika érte a klímatudósokat amiatt, hogy megpróbálják elrejteni adataikat és módszereiket a kételkedő szakemberek elől. Az intézmény szerint ma már jóval átláthatóbban és nyitottabban dolgoznak.

A Pennsylvaniai Állami Egyetemen dolgozó Michael Mann - akinek neve mindkét esetben felmerült - "szánalmas epizódnak" nevezte a kedden történteket, a fosszilis tüzelőanyag-ipar embereit hibáztatva a "honlapok rosszindulatú, bűncselekménynek számító feltörése, és a személyes levelezések kontextus nélküli részleteinek kiszivárogtatása miatt". Mint azt Bob Ward, A London School of Economics Grantham Klímaváltozás-kutató Központjának munkatársa elmondta: "a régi levelek szelektív bemutatásának egyértelműen az a célja, hogy félrevezessék a nyilvánosságot és a politikusokat az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozás bizonyítékainak erősségéről".

A mostani kiszivárogtatás forrása egyelőre tisztázatlan, mint ahogy a két évvel ezelőtti elkövető személyét is homály fedi, bár a brit rendőrség szerint a nyomozás még mindig tart az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Tetten ért˝ madárevő dinoszaurusz

Korábbi őslénytani leletek alapján a paleontológusok már régóta feltételezték, hogy a dinoszauruszok… Tovább olvasom