Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Civileket toboroznak a betolakodó óriáskígyók ellen

A floridai vadvédelmi hatóságok ki is képzik a jelentkező civileket, mely elvégzése és a szükséges engedélyek beszerzése után az önkéntesek megkezdhetik a kígyóvadászatot.
"Úgy véljük, hogy a burmai piton mára megtelepedett a térségben, ami azt jelenti, hogy nagyon kicsi az esély az eltávolítására" - mondta Jenny Novak, a Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság (FWC) biológusa, az önkéntesek számára szervezett egyik kiképzésen Florida déli részén. Mint hozzátette, most már a kialakult helyzet kezelésére koncentrálnak.

Az "óriáskígyó-járőrnek" jelentkező civileket először arra tanítják meg, hogyan tegyenek különbséget a betolakodó és az őshonos kígyók között, majd az állatok biztonságos befogására és elszállítására is megtanítják őket. A hatóságok havonta több képzést is indítanak, remélve, hogy idővel több száz önkéntes fog serénykedni a területen.

A képzés elvégzése és a szükséges engedélyek beszerzése után az önkéntesek megkezdhetik a kígyóvadászatot az FWC tulajdonában lévő területek egy részén. A hatóságok a begyűjtött hüllők átadására kérik a civileket, hogy az állatokat elaltassák, vagy kutatási célokra használják.

A kezdeményezés kritikusai szerint azonban a civileknek távol kellene maradniuk a zsákmányukat megfojtó óriáskígyóktól. A Floridai Egyetem herpetológusa, Kenneth Krysko "nevetségesnek" nevezte az ötletet, hogy amatőrökre bízzák a kígyók begyűjtését. A szakember szerint a civil járőrök ráadásul nem fogják tudni hatékonyan visszaszorítani a pitonpopulációt.

Florida az egzotikus háziállat-kereskedelem és a trópusi környezetet kedvelő betolakodó fajok fellegvára. A becslések szerint jelenleg 150 ezer burmai piton él az állam déli felében.

A kígyókat az 1970-es években észlelték először a területen és azóta az ökológiailag törékeny Everglades Nemzeti Park elsőszámú ragadozóivá váltak, fenyegetést jelentve az alligátorokra és más őshonos fajokra is. A kígyók testhossza akár az öt és fél métert is meghaladhatja.

Krysko szerint a hatóságok már elkéstek, mivel a kígyókereskedelem korlátozásának hiánya, illetve a már megunt és szabadon engedett háziállatok problémájának nem megfelelő kezelése miatt az elmúlt évtizedekben drasztikusan megnőtt a burmai pitonok száma.

A hatóságoknak ráadásul újabban az agresszív észak-afrikai sziklapiton egy kis populációjával is meg kell küzdenie, amely Miami belvárosától nyugatra vert tábort. Az állatokat 2001-ben fedezték fel a térségben, azóta 69 példányt észleltek és 29-et be is fogtak. A hatóságok reményei szerint a sziklapitonokat sikerült időben észlelni és gyorsan reagálni a megjelenésükre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyműtét nyomait viselő 3500 éves koponyára bukkantak

A sebhely azt sugallja, hogy a negyvenes éveiben meghalt nő legalább még egy hónapot élt a… Tovább olvasom