Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Cápamentesítik Ausztrália nyugati partvidékét

Zöld jelzést kapott az ausztrál szövetségi kormánytól a kedvelt nyugati partvidéki fürdőhelyek "cápamentesítése". A lépést a Humane Society állatvédő szervezet "hatalmas szégyennek" nevezte.
Ausztrália nyugati parti fürdőhelyeit a világ legveszélyesebb cápazónájának tartják: az utóbbi két évben hat ember lelte halálát cápatámadásokban a régióban. Legutóbb novemberben egy szörföst mart halálra egy cápa a partvidék délnyugati részén.

A szövetségi kormány elsősorban a fürdőzők biztonságára hivatkozva most mentességet adott a térségben a környezetvédelmi törvény alól a cápamentesítés idejére. A terv szerint a partvonaltól egy kilométerre húznak fel "védővonalat", ahol csalival felszerelt horgok várják a cápákat. A beljebb merészkedő, három méternél nagyobb, veszélyt jelentő példányokat - köztük a nagy fehércápákat, a bikacápákat és a tigriscápákat - szakszerűen és, mint ígérik, "humánusan" levadásszák.
A kormány április 30-ig adott mentességet a törvény alól. Greg Hunt környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy rövid, próbaidőszakról van szó, és csupán a legkeresettebb, és legnagyobb veszélynek kitett partszakaszokon alkalmazzák a módszert. Hunt ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki a saját biztonságáért felelős, amikor a nyílt tengerben fürdik, úszik, szörfözik vagy evez.

A Humane Society nemzetközi állatvédő szervezet a lépés ellen tiltakozva kijelentette, hogy az ellentétben áll a fehércápa megmentését támogató nemzetközi kötelezettségekkel, valamint az ausztrál szövetségi törvényekbe ütközik.

A szervezet munkatársa, Alexia Wellbelove a kormány cápákkal kapcsolatos eljárását hatalmas szégyennek nevezte, és hozzáfűzte, hogy az nélkülözi a tudományos megközelítést.

Wellbelove kiemelte, a mentesség megadásával azt demonstrálják, hogy a szövetségi kormány kudarcot vallott a védett fajok megmentése és a nemzetközi kötelezettségek betartása terén. A szervezet szerint ráadásul a kitűzött cél elérése, a kockázatok csökkentése nem biztosított.

A cápamentesítés más ellenzői, köztük a nyugat-ausztráliai Természetvédelmi Tanács igazgatója, Piers Verstegen, korábban arra is figyelmeztettek, hogy a tervezett módszernek nem csupán veszélyeztetett cápák eshetnek áldozatul, hanem a delfineket, a teknőcöket és egy sor egyéb tengeri élőlényt irthatnak ki a partvidékről.

A szakemberek szerint az ausztrál nyugati partvidéken feltehetően a lakosság számának növekedése miatt szaporodtak meg a gyilkos cápatámadások, valamint azért, mert a fürdőzők, sportolók az új különleges vízi ruháknak köszönhetően több időt töltenek a tengerben.

Nyitóképünk illusztráció. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felébresztették Rosettát

Az üstökösvadász űrszondát 2011-ben hibernálták. Tovább olvasom