Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Bécsbe került a kopt biblia

A Bécsi Egyetemhez került a világ talán legnagyobb kopt dokumentációja, ősi kopt kéziratok fotómásolatainak 240 ezres gyűjteménye, amely hozzájárulhat a keresztény vallási irányzat titkainak megfejtéséhez.

A dokumentációt Karlheinz Schüssler egyiptológus és koptológus gyűjtötte össze, a 70 éves szakember most a Bécsi Egyetemnek adományozta az értékes gyűjteményt. Schüssler negyven éven át járt a kopt biblia nyomában, világszerte fényképezte a felbukkanó oldalakat, ebből állt össze a 240 ezer oldalnyi másolat.

A gyűjtemény adja az alapját az egyetemen a korai kopt kereszténységgel foglalkozó újonnan alapított kutatóközpontnak. A kutatásoktól azt remélik, ismeretekkel szolgálnak a biblia ősi formáiról vagy éppen a IV. és VIII. századi kopt istentiszteletekről, valamint arról, hogy milyen liturgikus elemek gyökereznek a régmúltban. Ezek az ismeretek eddig javarészt azért nem álltak rendelkezésre, mert a kéziratokat papiruszra vitték, a dokumentumok vagy elporladtak az idők folyamán vagy nagyon nehezen fellelhetők.

"Sokkal jobban megéri egyesével eladni őket, mint együtt" - világított rá a Bécsi Egyetem ótestamentumi tanulmányokkal és bibliai archeológiával foglalkozó intézetének egyik képviselője arra, hogy miért szóródtak szét a kéziratok. Schüssler kopt bibliáját digitális feldolgozásra is szánják, a dokumentációt Bécs mellett Münsterben, Párizsban, Cambridge-ben és Birminghamben is tanulmányozzák majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülj fel: Így működik a Facebook videóhívás

A Facebook több újdonság mellett bejelentette azt is, hogy videótelefonálni lehet majd néhány héten… Tovább olvasom