Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Becsapódhatnak? Földre veszélyes óriás aszteroidák

Egy közepes mérető aszteroida becsapódása képes elpusztítani egy egész metropoliszt.
Sikerült feltérképezni azoknak a nagyméretű aszteroidáknak a 93 százalékát, amelyek veszélyeztethetik a Földet - közölte csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Ebbe a kategóriába 1005 méteres vagy annál nagyobb átmérőjű kisbolygók tartoznak. A NASA égbolt-feltérképező infravörös űrtávcsöve 911-et megtalált abból a 981-ből, amelynek létezését a csillagászok számításai alapján feltételezték.

"Most már tudjuk, hogy a nagy többségük hol van és merre tart. Ez jelentősen csökkentette a kockázatot" - jelentette ki Amy Mainzer vezető csillagász.

Az amerikai űrkutatók jelentősen, 44 százalékkal csökkentették a közepes (91-1005 méteres átmérőjű) aszteroidákkal kapcsolatos becslésüket. Amíg korábban úgy gondolták, hogy 35 ezer ilyen létezik, a WISE által a Földre sugárzott információk alapján ezek számát most 19.500 körülire teszik. Konkrétan azonban eddig csak 5200-nak sikerült a nyomára bukkanni. Egy közepes mérető aszteroida becsapódása képes elpusztítani egy egész metropoliszt."Még mindig több tízezernyi olyan van belőlük, amelyet meg kell találnunk" - mondta Mainzer.

A WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) műholdat 2009-ben lőtték fel, kifejezetten azzal a céllal, hogy felderítse az eddig "rejtett" aszteroidákat. A programot a NASA kaliforniai Sugárhajtás Laboratóriuma felügyeli.

A WISE a több millió apró aszteroida mozgását már képtelen megfigyelni. A műholdon egyébként a közelmúltban elfogyott a hűtőfolyadék, ezért annak rendszereit hibernálták.

Olvasóink írták

  • 2. kingtomi 2011. október 03. 18:21
    „és honnan tudod hogy be is fogják vezetni?”
  • 1. accelerator 2011. október 03. 17:52
    „Ha választhatok az új adó csomagok, meg az aszteroida között, akkor inkább az utóbbit szeretném!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világvége és wasabis tűzjelző érdemelt IgNobel-díjat idén

A vizelet-visszatartás döntésre gyakorolt hatásának kutatása és a wasabi alapú tűzjelző… Tovább olvasom