Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Az osztrák munkaerő-piaci nyitás várható hatásai: 52 ezer új munkahely, 24 ezer új magyar munkavállaló

2011. május 1-től Ausztria is – Németországhoz hasonlóan, - megnyitotta munkaerőpiacát a 2004-ben EU-taggá vált kelet-közép-európai országok munkavállalói előtt.

Máris részletes osztrák elemzések készültek a munkaerő-piaci nyitás várható hatásairól. A szabad munkaerő-áramlás május elején már megkezdődött.

A munkaerő-állomány Ausztriában 3 millió 650 ezer főt tesz ki, jelenleg a külföldről jött munkaerő létszáma majdnem eléri az 500 ezer főt. 2004 óta 660 ezren vándoroltak be Ausztriába, amely a legvonzóbb célországok közé tartozik. Az EU-csatlakozás óta közel 100 ezer bevándorló érkezett Kelet-Közép-Európából. Magyarországról Ausztriába 25 600 fő települt át.

Osztrák munkaerő-piaci felmérések szerint a jelenlegi munkaerő-piaci nyitás után egy-két éven belül Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról érkezik a legtöbb munkavállaló; összesen kb. 70 ezer főre számítanak.

Csehországból 32 ezer, Magyarországról 24 ezer, Szlovákiából 14 ezer munkavállalót jeleznek előre.

E három országból a munkaerőnek csak kisebbik része kíván áttelepülni, nagyobb részük, ha mód van rá, a napi vagy heti ingázást választja, számukat 38 ezer főre becsülik. Főleg a határmenti területeken jelentős ez a szándék, mivel az ingázó munkaerő élvezheti a magasabb osztrák munkabéreket, ugyanakkor a hazai megélhetés összességében olcsóbb és nem merül fel pótlólagos lakhatási költség.

Az Ausztriába törekvő munkaerő 14 százaléka rendelkezik felsőfokú, további 74 százaléka középfokú végzettséggel a felmérések szerint. A bevándorolni szándékozók 60 százaléka férfi.

Érdekes adat, hogy 53 százalékuk tud folyékonyan németül, ugyanakkor a másik oldalról ez azt jelenti, hogy majdnem minden második munkavállaló nyelvtudás híján nem tud kvalifikált munkát vállalni. Magyarországon a középiskolások 49 százaléka tanul németül, ez az arány Csehországban 61, Szlovákiában 68 százalék.

Az ausztriai munkavállalásra a legfőbb indítékok fontossági sorrendben: a magasabb jövedelem, a jó foglalkoztatási kilátások, a jobb munkafeltételek és ezt követően az újat tanulás, új képzettség-szerzés motívuma. Az elhelyezkedés fő területei: az építőipar, a kiskereskedelem, a vendéglátás, a szolgáltatások és az egészségügy. Ausztriában elsősorban építőipari szakmunkásokat, szakképzett vendéglátóipari munkaerőt, bolti eladókat, ápolónőket várnak Magyarországról és a szomszédos országokból. A mérnöki és természettudományi végzettségű diplomások iránt is érdeklődés van.

Ausztriát a migrálók közel 40 százaléka a földrajzi közelség miatt választja. A magyarok számára Bécs, Burgenland és Alsó-Ausztria a legvonzóbb tartományok. Burgenlandban már minden tizedik munkavállaló magyar és arányuk tovább növekszik. A munkát keresők kb. fele ismerősökön, barátokon keresztül talál munkát, a munkaerő-közvetítő szolgálatokat 13 százalékuk veszi igénybe, 11 százalék az interneten keresztül keres állást.

A felmérések szerint az osztrák munkaerőpiacra törekvők mintegy 60 százaléka 2-3-szoros jövedelmet vár el Ausztriában a hazaihoz képest, 15 százalékuk pedig 4-5-szöröset. Mivel a legtöbb ágazatban az osztrák nettó jövedelmek – ágazattól és képzettségtől függően, - a magyarországinak 2,5-4-szeresét teszik ki, a munkavállalók elvárásai reálisak és rendszerint teljesülnek. A magyar 1 főre jutó bruttó hazai termék (GDP) az osztráknak 31 százalékát éri el, de a bérkülönbség tartósan jóval nagyobb. A migránsok 36 százaléka keres tartós foglalkoztatást, 40 százalékuk viszont leginkább szezonmunkára kíván szerződni. Az ausztriai munkavállalással szerzett magasabb jövedelemből a migrálók fele ingatlanvásárlást, illetve építést kíván megvalósítani, döntően itthon, Budapesten és Nyugat-Magyarországon.

A gazdasági növekedés üteme Ausztriában idén nagyban függ a fellendülés stabilizálódásától, a prognózisok az 1,7-2,5 százalékos sávban mozognak, 2012-re 2 százalék körüli növekedést várnak. A munkanélküliségi ráta Ausztriában 4,3 százalék, ami Luxemburg és Hollandia mellett a legkedvezőbb adat az Európai Unióban.

2011-ben 52 ezer új munkahelyet teremtenek, az előrejelzések szerint ennek mintegy fele jut a Magyarországról, Csehországból és Szlovákiából érkezőknek. Ez azt jelenti, hogy az osztrák munkaerő-piaci nyitás nem jár negatív következményekkel az osztrák munkavállalókra, az újonnan érkezettek nem szorítják ki őket. Az Ausztriába törekvő magyar munkaerő jelentős része, kb. egyharmada 3-5 éves munkavállalást céloz meg.

Ha ez magasabb kvalifikáció-szerzéssel, tapasztalatgyűjtéssel és jövedelmek hazaküldésével jár, ráadásul az ingázók esetében a hazai életvitel is egyértelműen folyamatos, akkor Magyarország számára is pozitív lehet a mérleg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fejsérülést szenvedett gyerekeknél elegendő lehet a megfigyelés

A fejsérülést elszenvedett gyerekek egy részénél elegendő lehet a tünetek megfigyelése, ami alapján… Tovább olvasom