Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Az óceáni műanyag hulladéktakaró hatással van a tengeri élővilágra

Az óceán minden egyes négyzetkilométerén átlag mintegy 13 ezer darab műanyag hulladék található, ám a Csendes-óceán északi része még ennél is szennyezettebb.
Amerikai kutatók szerint a Csendes-óceán Kalifornia és a Hawaii-szigetek közötti részén hosszan szétterülő, egyre növekvő szeméttakaró, megváltoztatja a tengerek élővilágát, a szakemberek megfigyelték azt, miként hat egy tengeri rovar életére.

"Az utóbbi negyven évben százszorosára megnőtt az ember alkotta kis műanyag részecskék mennyisége a nagy csendes-óceáni szeméttakaróban" - állapították meg a Kaliforniai Egyetem kutatói legújabb tanulmányukban.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának adatai szerint az óceán minden egyes négyzetkilométerén átlag mintegy 13 ezer darab műanyag hulladék található, ám a Csendes-óceán északi része még ennél is szennyezettebb.

Az ázsiai országok és az Egyesült Államok által az óceánba bocsátott műanyaghulladékok alkotta szeméttenger, amelyet "keleti szemétfoltnak" is neveznek, az Egyesült Államok nyugati partjaitól mintegy ötszáz tengeri mérföldre, nemzetközi vizeken figyelhető meg. A műanyagflakonokat, -kupakokat, -zacskókat és más csomagolóanyagokat a nap sugarai lassan apró részecskékre bontják, amelyek összetömörülve az óceán közvetlen felszíne alatt lebegnek.

Az egyetem Scripps Tengerkutató Intézete expedícójának munkatársai, akik rendszeresen tanulmányozzák a hulladéktakaró nagyságát, összetételét, megfigyelték, hogy egy tengeri rovar, amely az óceánok felületén repked, ma már ezekre az emberi körömnél nem nagyobb műanyag darabkákra rakja le tojásait, nem pedig az óceánban úszó természetes anyagokra, mint például faágakra vagy kagylókra. A kutatók aggódnak amiatt, hogy az ember által készített műanyag "gyökeret ver" a tengeri élővilágban.

"Ez az, aminek soha nem lenne szabad megjelennie az óceánban, ugyanis megváltoztatja az óceán ökológiájának egy kicsiny aspektusát" - hangoztatta Miriam Goldstein.

Az amerikai szakemberek a brit tudományos akadémia, a Royal Society Biology Letters folyóiratának honlapján szerdán tették közzé megfigyelésüket.

Goldstein vezette azt a csoportot, amely Kalifornia partjaitól 1600 kilométerre hajózott ki a Csendes-óceánra, hogy dokumentálja a hulladéktakaró hatását a tenger élővilágára. Vízmintákat, tengeri állatok példányait és műanyagmintákat gyűjtöttek be.

A kutatócsoport már korábban felfigyelt arra, hogy az általuk tanulmányozott halak 10 százaléka "fogyasztott" a műanyagszemétből.

Nem csak a Csendes-óceán északi részén fedeztek fel ilyen műanyag szeméttakarót, 2010-ben bukkantak rá az észak-atlanti szemétfoltra a Sargasso-tengeren, Bermuda környékén. Ausztrál kutatók tavaly az Indiai-óceánban mutatták ki műanyagok nagy mennyiségű, de nem összefüggő jelenlétét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 ezer éves habszegfűmagot azonosítottak magyar tudósok

Magyar tudósok azonosítottak egy harmincezer éves habszegfűmagot egy Szibériában előkerült mamut… Tovább olvasom