Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Az emlősök végtagjai is visszanöveszthetők

Egyszerű vegyi koktéllal kutatóknak sikerült elérniük egerek izomrostjainál, hogy egy újranövő végtag kezdeti stádiumának sejtjeivé váljanak.

A gőték és szalamandrák mellett így most már emlősök is képesek lehetnek újranöveszteni elvesztett végtagjaikat. Darren R. Williams és Ta Vun Dzsung, a dél-koreai Gvangdzsu Tudományos és Műszaki Intézet kutatói viszonylag egyszerű, szelíd és visszafordítható módszereket dolgoztak ki, hogy elérjék a végtagok újraképződésének kezdeti stádiumait egerek sejteiben. Eredményeik a regeneratív orvoslás és az őssejtbiológia számára egyaránt jelentősek - írták a kutatók az ACS Chemical Biology című tudományos folyóiratban a ScienceDaily tudományos hírportál szerint (www.sciencedaily.com).

Vélemények szerint a jövőben a koreai kutatók által használt vegyületekkel úgy lehetne gyorsítani a sebgyógyulást, hogy a sérült részbe új sejteket ültetnek, mielőtt még a seb bezáródna, vagy elfertőződne. Módszereik arra is fényt deríthetnek, hogyan lehet felnőtt sejteket átprogramozni a sokcélú, úgynevezett pluripotens őssejtekké, amelyek bármilyen szövetté alakulhatnak.

Miután az általuk kifejlesztett vegyi koktéllal elérték, hogy az egerek izomrostjai izomsejtekre essenek szét, Williams és Dzsung azokat zsír- és csontsejtekké tudták átalakítani. Az átváltozás folyamata meglepően hasonlított ahhoz, amely a gőték és szalamandrák szöveteiben megy végbe, amikor sérült végtagjaikat kezdik visszanöveszteni - szóltak az értékelések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig alszik a vakhal

A barlangi vakhalnak nem könnyű az élete: a 11 centisre növő állat az USA déli és keleti részének… Tovább olvasom