Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Az elefántok is megvigasztalják zaklatott társaikat

Egy thaiföldi állatpszichológus első alkalommal bizonyította be, hogy az elefántok együtt érzők és magas intelligenciával rendelkeznek.
Számíthat társai együttérzésére a zaklatott elefánt: az emberekhez hasonlóan az ormányosok is megvigasztalják és megnyugtatják izgatott fajtársaikat. Joshua Plotnik, a thaiföldi Mahidol Egyetemen oktató állatpszichológus első alkalommal bizonyította be empirikus úton azt, amit az elefántok ismerői régóta tudnak: ezek az állatok együtt érzők és magas intelligenciával rendelkeznek.

"A tanulmányból kiderül, hogy az elefántokat felzaklatja, ha feszült fajtársukat látják. Odamennek hozzá és megnyugtatják, a csimpánzokhoz és az emberekhez hasonló módon" - mondta el Plotnik. Richard Liar szakértő, aki több mint harminc éve foglalkozik elefántokkal Thaiföldön, megerősítette a megfigyelés eredményeit.

"Az elefántok megdöbbentően hasonlóan viselkednek stresszhelyzetben, mint az emberek. Az emberek átkarolják a vigaszra szorulót és megnyugtatóan beszélnek hozzá. Az elefántok szintén közelséggel nyugtatják társukat: megérintik ormányukkal, hozzádörgölőznek és vigasztaló hangokat hallatnak" - fejtette ki a thaiföldi elefántvédelmi központ tanácsadójaként dolgozó Liar.

Forrás: devianart.com
Forrás: devianart.com

Plotnik és kollégái csaknem egy éven át végezték megfigyeléseiket 26 ázsiai elefánton egy észak-thaiföldi rezervátumban. Lejegyezték az állatok reakcióit stresszhelyzetekben, amelyeket például egy kóbor kutya vagy egy bokorban tekergőző kígyó váltott ki. Eredményeiket a PeerJ című online szaklapban mutatták be.

"Ha egy elefánt megijed, füleit felemeli, farkát a magasba tartja és morogni kezd" - írja Plotnik. Ilyenkor általában odamegy hozzá egy fajtársa, óvatosan megérinti az ormányával, sőt, akár be is teszi azt izgatott társa szájába - az elefántoknál ez a kézfogás megfelelője. Azt jelenti: "Itt vagyok veled, nem bántalak" - fejtette ki a szakértő.

Lair tapasztalatai szerint elsősorban a nőstények vigasztalnak. A különleges figyelem akár napokig is tarthat, attól függően, mi zaklatta fel az elefántot. Ha egy elefánttehén például elvesztette borját, a stressz tünetei és a vigasztaló viselkedés is tovább tart.

A szakértő kiemelte: az elefántok a főemlősök és a cetek mellett a világ legintelligensebb állatai közé tartoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 futballpályányi nagyságú aszteroida suhant el a Föld mellett

Az aszteroida másodpercenként 12.37 kilométeres sebességgel haladt el a bolygónk mellett a greenwichi középidő szerint hajnali 2 órakor. Tovább olvasom