Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Az Avatar mozi repülő hüllőjére emlékeztető gyíkot fedeztek fel

Az Avatar című kasszasiker ikran nevű repülő hüllőjére emlékeztető, eddig ismeretlen szárnyas gyík (pteroszaurusz) 120 millió éves fosszíliáját fedezték fel Északkelet-Kínában.
Az Ikrandraco avatar névre keresztelt új pteroszaurusz maradványait az északkelet-kínai Liaoning tartományban tárták fel a szakemberek Hsziaolin Vang paleontológusnak, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársának vezetésével. A fosszíliák vizsgálata alapján Vang csapata arra jutott, hogy az Ikrandraco avatar éles fogakkal és lapos, megnyúlt koponyával rendelkezett, alsó álkapcsán tőrszerű, csontos kitüremkedés volt, akárcsak a Na'vik hatalmas hátasának. Az állat emellett a pelikánokéhoz hasonló torokzacskóval is rendelkezett.

A pteroszauruszfosszíliák esetében ritkaságnak számító módon a kutatók egyszerre két példány - hiányos - maradványaira bukkantak egymás mellett a korakréta kori lelőhely, a csiufotangi formáció területén. Felfedezésükről a Scientific Reports című folyóiratban számoltak be.

A 120 millió évvel ezelőtt élt faj két egyedének szárnyfesztávolsága 1,5 méter, ami jóval kisebb az Avatar legtöbbször zöld, kék, vagy narancssárga színekben előforduló ikranjaiénál. A pteroszauruszok a későtriász kortól a krétakor végéig, 225 millió és 65 millió évvel ezelőtt éltek. Ők voltak az első gerincesek, amelyek szert tettek a repülés képességére. James Cameron mozijának repülő hüllőit a legnagyobb ismert pteroszauruszról mintázták, amelynek szárnyfesztávolsága elérte a 12 métert.

Vang szerint az Ikrandraco avatar koponyájának felépítése példa nélküli a pteroszauruszok körében. Az állat alsó állkapcsán lévő éles, félkör alakú kitüremkedés talán a légellenállás csökkentésére szolgált. A szakember szerint az állat a vízfelszínhez közel repülve, állkapocstaréjával a habokat szelve vadászhatott és torokzacskójában raktározhatta el a zsákmányt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kacsalábú, krokodilpofájú, gigászi ragadozó dinoszauruszt azonosítottak

A most megtalált, kréta korszakbeli Spinosaurus aegyiptiacus lehetett a valaha élt leghatalmasabb… Tovább olvasom