Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Az arcfelismerésért felelős agyi hálózatot írták le amerikai kutatók

Agyunk minden találkozáskor gond nélkül azonosítja az általunk már ismert emberek arcát.
Egészen eddig azt hitték a tudósok, hogy csak néhány agyterület vesz részt az arcfelismerés folyamatában, ám amerikai kutatók most megmutatták, hogy a kérgi területek egész összetett hálózata működik együtt a feladatban - idézte szerdán a Science Daily című tudományos portál (http://www.sciencedaily.com).

Marlene Behrmann, a Carnegie Mellon Egyetem kutatója és munkatársai úgy vélik, felfedezésük megváltoztatja a neurális vizuális észlelés kutatásának jövőjét, és lehetővé teszi, hogy megoldást találjanak olyan problémákra, mint az "arcvakság", amelyben valaki nem ismeri fel a már látott arcokat.

"Az arcok látványa a leglenyűgözőbb vizuális ingerek közé tartozik, amellyel találkozunk, és alaposan próbára teszi vizuális észlelési rendszerünket" - mondta Behrmann. A kutatócsapatnak rendelkezésére áll mindaz a számítógépes háttér - eszközök és technológia egyaránt -, amellyel egyetlen agyterületnél tágabban vizsgálódhatnak: egyszerre több kérgi terület működését követték nyomon.

A tanulmányban részt vevő önkénteseknek arcokról készült képeket mutattak, miközben agyi aktivitásukat funkcionális mágneses rezonanciás berendezéssel (fMRI) követték. A tesztalanyok feladata az volt, hogy különböző arcokat és arckifejezéseket azonosítsanak. A kapott adatokat többváltozós, dinamikus térképek segítségével dolgozták fel, így azonosították, hogy mely agyterületek vesznek részt az arcfelismerés folyamatában.

Az eredményeket részletesen az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS legutóbbi száma ismertette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tejútrendszer klónját kapták lencsevégre csillagászok

A Tejútrendszer klónját, egy spirálgalaxist kaptak lencsevégre az Eurűpai Űrügynökség (ESO)… Tovább olvasom