Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Az amőbák is élnek szexuális életet

Az amőbák is élnek szexuális életet a svájci Neuenburgi Egyetem tudósai szerint.

Biológusok mindeddig abból indultak ki, hogy a formátlan mikroszkopikus lények ivartalanul sokasodnak. Az "aszexuális amőbák" mítosza már régóta tartotta magát - idézte az egyetem közleménye Edward Mitchell biológust.

Ez a téves feltételezés bizonyára abból a besorolásból ered, amelynek alapján az összes amőbát a protozoák, vagyis az állati jellegű egysejtűek csoportjában tartották nyilván. A Neuenburgi Egyetem kutatói szerint az egyszerűbb és összetettebb organizmusok különválasztásából adódott az az elmélet, amely szerint az olyan parányi ősi élőlények, mint az amőbák, ivartalanul szaporodnak, és csak az összetettebb létformák élnek szexuális életet.

Az amőbák közül azonban több is "előrébb lépett" az eukarióták, vagyis a valódi sejtmaggal rendelkező sejtekből álló élőlények világába, a tudósok pedig arra jutottak, hogy ezek a parányi létformák is élnek szexuális életet. A szakemberek rámutattak, hogy már korábban is voltak nyomai az amőbák közötti szexnek, bár a szex és a szaporodás nem feltétlenül jár együtt. Az amőbák tudnak örökítő anyagot cserélni, illetve aszexuális úton osztódással szaporodni.

A tudósok úgy vélik, hogy eredetileg a legtöbb amőba szexuális volt, aszexuális csoportok csak a fejlődés későbbi szakaszában alakultak ki.

Olvasóink írták

  • 2. accelerator 2011. március 26. 21:10
    „1. Up Load! :)”
  • 1. load 2011. március 24. 17:14
    „Az organizmusok orgazmusa.
    Ki hitte volna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar feltalálók és tudósok a Magyar példaképtár második kötetében

Magyar feltalálók és tudósok címmel jelent meg a Magyar példaképtár-sorozat második darabja,… Tovább olvasom