Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Ausztriát súlyosan érinti a klímaváltozás

Ausztriát alpesi országként különösen súlyosan érinti a klímaváltozás - derült ki egy Európára kiterjedő tanulmány részeként született osztrák jelentésből, amely szerint az országban majdnem két Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet 1880 óta, szemben a globálisan tapasztalt 0,85 Celsius-fokos átlagnövekedéssel.
A klímaváltozás Ausztriára gyakorolt hatását vizsgáló első jelentés, amelyet az Osztrák Éghajlatváltozási Munkacsoport (APCC) készített egy nagyobb tanulmány részeként, rámutat, hogy a változások több szélsőséges időjárási jelenséget is előidéznek, amelyek áradásokat, hőhullámokat, egészségi problémákat eredményeznek, és hatással vannak a mező- és erdőgazdálkodásra, a turizmusra és a biodiverzitásra a közép-európai országokban. A jelentés több mint 240 osztrák klímakutató három éves munkájának eredménye.

"A klímaváltozás valós dolog, amely súlyosan érint bennünket" - mondta a jelentés szerdai ismertetésekor Ingmar Höbarth, az Osztrák Klíma- és Energiaalap vezetője. Az 1980 óta eltelt több mint harminc évben az ausztriai átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedett, míg ugyanezen periódus alatt a globális átlagnövekedés 0,5 Celsius-fok volt.

A jelentés szerzői szerint amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor az ország átlaghőmérséklete várhatóan további 3,5 Celsius-fokkal növekszik 2100-ig. Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter "nagyon kijózanítónak" nevezte az eredményeket, és hangsúlyozta, "tévednek", akik, azt állítják, hogy nem az emberi tevékenység a legfőbb oka a szén-dioxid-kibocsátás növekedésének.

Rupprechter szerint az osztrák kormány jelenleg adaptációs stratégiák kialakításán dolgozik - egyebek mellett hatékony árvízvédelmi intézkedéseken -, és ő maga jelentős potenciált lát az elektromos mobilitásban, valamint a hidrogénmeghajtású autókban is. Az osztrák kormány továbbá várhatóan a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékkal való visszaszorításának támogatói között lesz az Európai Tanács októberben esedékes következő ülésén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a sobibori koncentrációs tábor gázkamráinak helyét

A kutatók által közzétett fényképeken egy négy kamrára osztott jókora épület maradványai, téglafalak… Tovább olvasom