Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Atomi méretű vezetéket alkottak

A hajszálnál tízezerszer vékonyabb vezetéket hoztak létre ausztrál kutatók; elektromos tulajdonságai megegyeznek a rézével, így alkalmas a jövő nagyteljesítményű, kisméretű számítógépeinek felépítésére.
Az amerikai Science tudományos folyóiratban ismertetett eredmény az első, amikor egy atom magasságú, négy atom szélességű vezetékkel sikerült ugyanúgy elektromos töltést továbbítani, mint a hagyományos vezetékekkel.

A fejlesztés újabb lépést jelent az egészen kisméretű elektronikus eszközök és a kvantumszámítógép felé. Rámutat az eredmény arra is, hogy a számítógépipar még mindig csupán gyerekkorát éli, egyre nagyobb teljesítményű berendezések készülhetnek, amelyek jóval gyorsabban továbbítanak sokkal nagyobb mennyiségű adatot, mint a jelenlegi, bináris kódot alkalmazó digitális számítógépek.

"A számítógépekhez szükséges chipek mérete egyre zsugorodik a félvezetőiparnak köszönhetően, ami lehetővé teszi, hogy egyre kisebb, ugyanakkor nagyobb teljesítményű számítógépek épüljenek. A határán vagyunk, hogy egyedi atomokból készüljenek tranzisztorok" - magyarázta Michelle Simmons, az ausztráliai Sydneyben működő Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője.

Egy kvantumszámítógép gyakorlati megépítéséhez azonban meg kell oldaniuk a szakembereknek az egyes elemek vezetékkel való összekötését is, ehhez pedig ugyancsak atomi méretekre van szükség.
Az atomi méretű vezetéket pásztázó alagútmikroszkóp (STM) technikát alkalmazva szilícium kristályban feszítették ki úgy, hogy utóbbiba foszforatomokból álló láncot helyeztek.

"Ez a technika nem csak azt teszi lehetővé számunkra, hogy láthassuk az egyes atomokat, de mozgathatjuk és adott pontokra is elhelyezhetjük azokat" - foglalta össze Bent Weber kutatásvezető.

A megépített nanovezetékek vastagsága 1,5 és 11 nanométer között volt (a nanométer a méter milliárdod része). A következő kísérletekben a vezeték az elektromos töltés szállítására ugyanolyan alkalmasnak bizonyult, mint nagyobb méretű elődei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárverezik a legnagyobb titanicos ereklyegyűjteményt

A Titanicról megmentett legnagyobb tárgyi gyűjteménnyel rendelkező tulajdonos, a Premier Exhibitions… Tovább olvasom