Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Atomfegyverek Magyarországon - fotók, videó

A hidegháború idején hazánkban is tároltak nukleáris atomtölteteket. De vajon mi történt volna egy esetleges atomháború esetén?
"- Nem tudhattuk, de sejtettük..." - sokan így emlékeznek vissza a tapolcai MN 1480, 5. önálló rakétadandár katonái közül. Kása Árpád főhadnagy az egyike volt azoknak, akik álmukból felkeltve, lépésről lépésre tudták, hogy mit kellett volna tenni akkor, ha jön az a bizonyos parancs, ami végül elmaradt.

Rakéta dandár, rakétaosztályok Tapolcán


A tapolcai rakéta dandár, a titkossági intézkedésekre jellemzően az "5. önálló harckocsiezred" nevet kapta, a rakétaosztályok pedig "harckocsi felderítő zászlóalj" megnevezéssel szerepeltek. Ezen alakulatok természetesen képessé váltak vegyi, illetve atomcsapás végrehajtására.

Ilyen fejekkel azonban a magyar haderő sohasem rendelkezett, háború esetén a szovjetek adták volna azokat, a különböző fej tárolókból. Hazánk egységei mobil indítóállványról, vagyis az úgynevezett Scud-ról lőtte volna ki az atomrakétákat.

Az 5. Önálló Hadműveleti Harcászati Rakétadandár 1963-tól, 1990-ig volt rendszerben, így egy helyen összpontosult az ország legerősebb rakétatüzér alakulata. Ezt követte talán a világtörténelemben is egyedülálló átszervezés egy év alatt háromszor.

"1990 januárban még a szervezet Rakétadandár volt, majd májusban rendszerbe állító hadgyakorlat Vegyes Rakétadandárként, hogy november 15-én leszereljék az egészet és elejét vegye az 5. Csobánc Sorozatvető tüzérezred megalakulása" - mesélte Kása Árpád.Scud-B


Az R-17 avagy Scud-B egy továbbfejlesztett változata volt a korábbi Scud-A fegyvernek. 1962-ben állt szolgálatba és maximális hatótávolsága már valamivel 300 km felett volt, találati pontossága lecsökkent 450 méterre csökkent.

A szokásos hagyományos robbanófejek mellett, nukleáris és kémiai fejjel is fel lehetett szerelni. Az indítási folyamat kb. 1 órát vett igénybe.

1965-re szinte az összes Varsói Szerződés tagállamában és a Közel-Kelet Szovjet barát országaiban megtalálható volt a technika.

Forrás: amirolatortenelem.blog.hu
Forrás: amirolatortenelem.blog.hu

Az irodaépületnek álcázott raktár


A járművek rendszeres karbantartás és folyamatos készenlét mellett, fűtött garázsban álltak. Mellette helyezkedett ez a híres "irodaépület", ami valójában egy hatalmas raktár volt, amiben a Scudok rakétaállványát teljesen fel tudták emelni. Itt mindenfajta ellenséges műholdak elől rejtve tanulmányozhatták és gyakorolták a katonák a technika működését.

Forrás: amirolatortenelem.blog.hu
Forrás: amirolatortenelem.blog.hu

A megsemmisítés


A Scud típusú kilövőállvány 1963 és 1991 között állt hadrendben a tapolcai rakétadandár kötelékében, majd a rendszerváltás után kivonták őket.

A magyar honvédség a több milliót érő haditechnikát 1995 május 29.-én, külföldi vendégek és magas rangú katonák szeme láttára, tűzijátékokkal megspékelve robbantották fel.

" - Ez egy nagyszerű nap, amikor ez a terror eszköz megsemmisült a szemünk előtt..." - hangzott el a technika megsemmisítése után.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szerves molekulát fedeztek fel a csillagközi térben

A 27 ezer fényévnyire, a Sagittarius B2 óriási porgázfelhőben tett felfedezés arra utal, hogy az élet "építőkövei" a csillagközi térből származhatnak. Tovább olvasom